Parlamentarul Sanda-Maria Ardeleanu, in Franta la invitatia deputatului Lionnel Luca


Intră acum și în grupul de

O delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională din Camera Deputaţilor, din care face parte şi deputatul PD-L de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, se află zilele acestea în Franţa. Potrivit Sandei Maria Ardeleanu, vizita are loc la invitaţia deputatului Lionnel Luca, preşedintele Grupului de prietenie Franţa – România din Adunarea Naţională franceză şi are ca scop relansarea dialogului dintre cele două grupuri de prietenie, o componentă deosebită a relaţiilor de excepţie existente între România şi Franţa.

Primele doua zile ale vizitei au prilejuit convorbiri cu deputatul Lionnel Luca şi cu membrii grupului de prietenie, cu deputatul Pierre Lequiller, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională, cu Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene la Ministerul Afacerilor Externe şi Europene francez, precum şi cu Hélène Carrère d’Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze.

Potrivit deputatului democrat-liberal, cu ocazia întrevederilor, părţile română şi franceză au evidenţiat prietenia şi legăturile tradiţionale speciale dezvoltate în timp între România şi Franţa, care au o foarte bună perspectivă de aprofundare, în baza intereselor comune care leagă cele două ţări.

Partea română a menţionat rolul important ce le revine în acest sens parlamentarilor din Grupul de prietenie cu Franţa, subliniind faptul că apartenenţa la acest grup se bazează pe afinităţile speciale pe care fiecare parlamentar le are faţă de acest partener important al ţării. Cele două grupuri de prietenie doresc să promoveze, în comun, câteva proiecte de interes pentru ambele părţi în cadrul Uniunii Europene, ţinând cont de poziţia importantă pe care o ocupă atât Franţa, cât şi România – ca a şaptea ţară ca dimensiune – în cadrul UE.

În opinia Sandei Maria Ardeleanu, unul dintre domeniile cheie în care această cooperare poate avea o contribuţie deosebită este agricultura, având în vedere potenţialul ambelor ţări în acest domeniu. Aceasta mai spune că în timpul vizitei, au fost adresate mulţumiri părţii franceze pentru sprijinul constant şi susţinut pe care aceasta l-a acordat României în demersurile sale de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, au fost remarcate legăturile umane de excepţie, precum şi colaborarea de la nivel local, fiind amintit demersul unic iniţiat de partea franceză, de sprijinire a comunităţilor rurale din România, cunoscut sub numele de „Vilages Roumains”, precum şi legăturile speciale la nivelul Francofoniei.

„În acelaşi timp, au fost date asigurări că autorităţile române au întreaga disponibilitate de a colabora pentru rezolvarea unor aspecte legate de problemele create în Franţa, şi mai ales la Paris, de cetăţenii de etnie romă”, spune parlamentarul sucevean.

Aceasta a mai adăugat că, în replică, interlocutorii francezi au evidenţiat oportunităţile de colaborare din cadrul Uniunii Europene, amintind în acest sens dorinţa de colaborare în ceea ce priveşte afirmarea rolului Uniunii la nivel internaţional, colaborarea în zona Marii Negre, zona Balcanilor, Parteneriatul Estic, etc.

Sanda Maria Ardeleanu mai arată că părţile română şi franceză şi-au manifestat dorinţa de a strânge legăturile şi pe linia comisiilor pentru afaceri europene din cele două foruri legistative şi de a folosi instrumentele diplomaţiei parlamentare în vederea promovării unor proiecte concrete de colaborare, în beneficiul comun al celor două ţări.


Intră acum și în grupul de