Firmele pot evita insolventa prin concordatul preventiv


Intră acum și în grupul de

Legea care permite firmelor, printr-un contract cu debitorii, să evite starea de încetare de plăţi care ar conduce în mod inevitabil la insolvenţă a intrat de joi în vigoare. Potrivit deputatului Mircea Grosaru, este vorba despre Legea nr.381/10 dec. 2009, privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc, pe care a iniţiat-o considerând că aceasta este o măsură anti-criză. „Sunt convins de rolul important pe care îl va avea prezenta lege în perioada imediat următoare, dar şi de faptul că se va trece fără discuţie spre o nouă calitate în ceea ce priveşte lumea afacerilor din România, legea în spiritul ei făcând un pas către buna-credinţă a celor care activează în această lume, atât de diversă”, a declarat Grosaru.

Parlamentarul sucevean a spus că o lege asemănătoare a mai funcţionat cu rezultate eficiente în România în perioada 1929 – 1938, acoperind deosebit de dificila perioadă de criză economică din România dintre 1929 şi 1933. „Noutatea o reprezintă faptul că procedura propusă prin lege este una extrajudiciară, rolul instanţei competente reducându-se doar la a numi conciliatorul, a judeca cererile debitorului sau ale creditorilor în cursul procedurii şi de închidere a concordatului sau mandatului ad-hoc la finalizarea contractului sau la încetarea acestuia, dar şi apariţia unei alte profesii, cea de conciliator”, a spus Grosaru.

Propunerea de concordat sau de mandat ad-hoc porneşte de la debitor, ce propune un conciliator, care la rându-i propune instanţei competente teritorial, respectiv tribunalului, un plan de redresare.

Termenul limită de adoptare a acestui contract este de 30 de zile de la data propunerii, timp în care tribunalul, prin judecătorul-sindic, va pronunţa o încheiere irevocabilă de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau mandat ad-hoc, numind un conciliator, propus de către debitor.

Potrivit lui Grosaru legea vine să înlocuiască parţial ceea ce s-a propus prin Legea nr.85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reorganizarea judiciară, procedură dovedită practic ineficientă, marea majoritate a firmelor aflate în reorganizare, ajungând aproape inevitabil la acelaşi rezultat, insolvenţa.

El a precizat că odată cu adoptarea şi intrarea în vigoare a legii privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc vor trebui modificate Legea nr.85/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi OUG nr. 86/2006, privind organizarea profesiei de practician în insolvenţă, ultima aflată deja în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Mircea Grosaru a apreciat că atât debitorii cât şi creditorii vor trebui să contribuie la însănătoşirea unei economii sufocată de practici anticoncurenţiale sau de neperformanţă.


Intră acum și în grupul de