Onofrei: „Pe termen mediu, pariul cu agricultura poate fi castigat”


Intră acum și în grupul de

Modernizarea statului şi tema agriculturii şi a turismului au stat la baza programului electoral al preşedintelui Traian Băsescu, ca fiind priorităţi naţionale, a ţinut să reamintească, miercuri, senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care a subliniat că realegerea şefului statului a validat acest program. „Drept urmare, cele două teme devin obligatorii pentru clasa politică şi pentru Guvern”, a spus Onofrei care crede însă că, cel puţin în ce priveşte agricultura „se luptă din răsputeri să nu devină importantă, cu atât mai puţin prioritară”.

Parlamentarul sucevean consideră că, pe termen mediu, pariul cu agricultura poate fi câştigat, cu atât mai mult cu cât din cele peste 39 de miliarde de euro alocate României de Uniunea Europeană, aproape o treime sunt destinaţi agriculturii şi spaţiului rural. „În acest termen mediu ar trebui să se realizeze cel puţin trei lucruri foarte importante, cum sunt mutarea animalelor din curţi în ferme profitabile, transferul forţei de muncă din agricultură în servicii neagricole şi mutarea oamenilor din oraşe supraaglomerate în spaţiul urban modernizat”, a spus Onofrei, adăugând că pentru realizarea acestor deziderate e nevoie de pricepere, bani şi voinţă politică.

Potrivit senatorului PD-L, pricepere există, ţinând cont că atât ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, sunt specialişti, iar experţii din agricultură au experienţă, iar fonduri pentru spaţiul rural românesc există, în condiţiile alocării de aproape nouă miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene. „Din păcate, voinţa politică a existat în ultimii 20 de ani aproape numai declarativ. Se pare că şi acum situaţia nu stă deloc altfel dacă ne referim doar la felul cum arată bugetul destinat agriculturii în 2010”, a spus Onofrei.

El a arătat că după opinia sa bugetul este ca o intersecţie unde sosesc deodată mai multe maşini, în acest caz ministerele, iar unele au prioritate şi trec primele, dar că agricultura şi turismul ar trebui să aibă prioritate absolută. „Cele cu prioritate absolută sunt maşinile cu girofarul în funcţie. Din păcate, agricultura nu numai că n-a avut prioritate, dar a şi fost trasă pe dreapta”, a spus Onofrei.

El susţine că voinţa politică înseamnă alocare de fonduri pentru proiecte care să ducă la o agricultură modernă şi competitivă şi la modernizarea accelerată a spaţiului urban. „Agricultura trebuie luată în considerare şi ca parte a siguranţei naţionale pentru că se vorbeşte de siguranţa alimentară, iar ca o dovadă a acestei consideraţii probabil că nu ar fi deloc exagerat ca ministrul Agriculturii să facă parte din CSAT, iar voinţa politică înseamnă că pe termen mediu, ministrul Agriculturii să fie cel puţin vice-prim ministru”, a mai spus Orest Onofrei.

El consideră că în alte condiţii, agricultura va rămâne o „Cenuşăreasă a Guvernului”, consumatoare de resurse, iar formele de sprijin pentru agricultorul român vor avea doar efectul unui ajutor social, iar acesta va deveni dependent şi interesat de ciclul electoral şi mai puţin de anul agricol.


Intră acum și în grupul de