Senatorul Tiberiu Prodan vrea sa taie in numarul de consilieri judeteni si locali (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Liderii marcanţi ai PDL Suceava nu au soluţii pentru ieşirea din criză însă se preocupă în mod deosebit de reforma în administraţia publică locală. Astfel, conform ultimelor noutăţi în materie de viziuni în administraţia publică locală, prezentate duminică de fostul senator PNL, Tiberiu Prodan, actualmente membru PDL, viceprimarii localităţilor ar urma să fie aleşi prin vot direct de locuitori şi vor avea atribuţii bine stabilite prin lege.

Mai mult, acelaşi senator a anunţat că se doreşte ca numărul de consilieri locali şi judeţeni să fie redus consistent, toate acestea fiind parte dintr-o serie de propuneri de modificare a Legii administraţiei publice locale.

Tiberiu Prodan, care este şi membru al Comisiei de Administraţie din Senat, a spus în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PDL Suceava, că potrivit propunerilor discutate la modificarea Legii administraţiei publice locale, viceprimarul localităţii ar urma să fie aleşi direct, prin votul cetăţenilor, dar nu în două tururi de scrutin ci va câştiga candidatul ce va obţine cele mai multe voturi în primul tur, exact cum a fost desemnat şi preşedintele Consiliului Judeţean în anul 2008.

Parlamentarul sucevean a menţionat că viceprimarul nu va mai fi consilier local şi va avea responsabilităţi directe şi nu ca în prezent cele delegate de primar, dacă acesta vreau să îi delege ceva.

Totodată, prin modificarea Legii administraţiei publice locale urmează să fie redus şi numărul de consilieri locali şi judeţeni, propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor vizând o reducere de 25 % a acestora, în timp ce senatorul Prodan susţine ca reducerea să fie mai mare, aproape dublă, de 40-50 %. “De ce trebuie să fie 40 de consilieri judeţeni într-un judeţ ca Suecava?”, s-a întrebat retoric Tiberiu Prodan, explicând totdată că din punctul său de vedere consilierii judeţeni ar trebui să fie aleşi, eventual, prin vot direct şi să fie câte doi consilieri judeţeni de fiecare colegiu electoral de deputat.

Ex-liberalul Tiberiu Prodan a mai spus că va fi nevoie ca România să fie împărţită administrativ teritorial pe regiuni, apreciind că vor trebui înfiinţate 16-17 regiuni, şi că actualele opt regiuni de dezvoltare sunt prea mari. El şi-a exprimat speranţa că proiectul de lege privind noua împărţire teritorială iniţiat de UDMR şi care a trecut de Senat prin adoptare tacită să fie amendat de Camera Deputaţior, arătând că şi Guvernul va veni cu un proiect de lege în acest sens.


Intră acum și în grupul de