Senatorul Orest Onofrei vrea din nou vot la …”hurtă” pentru desemnarea parlamentarilor


Intră acum și în grupul de

Prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene Suecava a PDL, senatorul Orest Onofrei, şi-a exprimat intenţia de a iniţia un proiect de lege pentru revenirea la votul proporţional, considerând că votul uninominal aşa cum a fost introdus în anul 2008 s-a dovedit a fi un adevărat eşec.

Orest Onofrei a declarat duminică că experienţa a arătat că votul uninominal, aşa cum a fost introdus în 2008, s-a dovedit un eşec pentru că nu a dus la un Parlament de o calitate mai bună, a scăzut foarte mult răspunderea partidelor politice şi a produs grave distorsiuni ale voinţei electoratului întrucât au ajuns în Parlament oameni fără legitimitate electorală şi a privat accesul unor persoane cărora electoratul le-a dat girul.

„Actualul context arată că nu există voinţă politică pentru un vot uninominal pur. Soluţia este revenirea la votul proporţional la care partidele sunt responsabile de selecţia candidaţilor şi va duce la întărirea rolului partidelor politice care este important în Parlament”, a spus Onofrei.

El a arătat că în Parlament trebuie să ajungă persoane care se pricep să facă legi şi nu oameni ce promit că fac drumuri, şcoli, biserici sau podeţe în diverse comune din colegiu, creând şi o confuzie între parlamentar şi primar.
„Voi iniţia un proiect de lege împreună cu parlamentari din toate partidele pentru modificarea legii electorale în scopul revenirii la votul proporţional”, a mai spus Onofrei.

El a mai declarat că este surprins că părerea majoritară a mediului politic este pentru revenirea la votul proporţional, dar că majoritatea parlamentarilor evită să discute această problemă de frică să nu piardă capital politic.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că Uniunea ar putea propune, în această toamnă, un proiect de modificare a legii electorale. Marko Bela a spus că discuţiile referitoare la Parlamentul cu o singură cameră şi votul uninominal sunt “discuţii demagogice”, pentru că el nu crede că este posibil ca în Parlamentul actual să se ajungă la o opinie majoritară în legătură cu aceste subiecte.


Intră acum și în grupul de