Senatorul Onofrei reclama neprofesionalismul functionarilor din Administratia Prezidentiala


Intră acum și în grupul de

„Nişte conţopişti din Administraţia Prezidenţială l-au împiedicat pe preşedintele României să ducă la îndeplinire o promisiune făcută în urmă cu şase ani, din campania electorală a Alianţei D.A. privind costurile standard pe elev în învăţământul preuniversitar obligatoriu”, a declarat joi secretarul Senatului Orest Onofrei, senator PDL de Suceava, subliniind că este neprofesionist ca motivul pentru întoarcerea unei legi la Parlament să fie că urmează să fie adoptată o altă lege.

Parlamentarul sucevean a declarat că legea privind finanţarea pe elev în cadrul învăţământului preuniversitar obligatoriu pe care a iniţiat-o are în vedere finanţarea în mod echitabil a învăţământului introducând drept principiu dreptul copilului la finanţare din partea statului ce urmează elevul indiferent unde acesta învaţă, în sistemul public sau privat.

El a spus că acest principiu a fost introdus şi în Legea educaţiei naţionale, dar că iniţiatorii au dorit ca finanţarea pe elev să fie aplicată odată cu noua lege a bugetului de stat pentru 2011, în condiţiile în care au constatat blocarea Legii educaţiei. „Motivaţia funcţionarilor de la Administraţia Prezidenţială este neprofesionistă pentru că această lege nu presupune noi fonduri, ci ca fondurile existente să fie alocate conform acestui principiu”, a spus Onofrei.

El a subliniat că un principiu nu se bugetează şi că este absurd să nu promulgi o lege pentru că urmează să fie adoptată o altă lege ce va avea incluse astfel de prevederi.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului un act normativ care completează Legea învăţământului 84/1995, republicată, cerând, printre altele, ca prevederile documentului să fie integrate cu noua lege a educaţiei naţionale, având în vedere că obiectul de reglementare este similar.

Preşedinţia informează că şeful statului a trimis Parlamentului, marţi, cererea de reexaminare asupra asupra Legii pentru completarea Legii învăţământului 84/1995, republicată.

“1. Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea Legii învăţământului nr.84/1995 cu un nou articol, potrivit căruia unităţile de învăţământ obligatoriu, organizat prin învăţământul preuniversitar particular acreditat, sunt finanţate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale şi din alte surse, conform legii. 2. Din conţinutul expunerii de motive a propunerii legislative, reiese că iniţiatorii au dorit ca prevederile referitoare la finanţarea de bază a învăţământului obligatoriu particular acreditat să intre în vigoare până la începutul noului an şcolar 2010-2011. Acest lucru nu s-a realizat şi, mai mult decât atât, pentru anul bugetar 2010, nu au fost cuprinse sumele necesare finanţării de bază pentru învăţământul preuniversitar particular acreditat”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele menţionează că în dezbaterea Senatului României se află şi proiectul legii educaţiei naţionale, care conţine inclusiv dispoziţii ce fac obiectul prezentei legi transmise spre promulgare.

“Ţinând cont de faptul că există în Parlament proiectul legii educaţiei naţionale care conţine o prevedere aproximativ similară cu cea a prezentei legi trimise la promulgare, precum şi de faptul că, din punct de vedere al tehnicii legislative, această nouă reglementare adoptată de Parlament trebuie să se integreze în ansamblul legislaţiei specifice sistemului de învăţământ şi să fie corelată cu prevederile actelor normative cu care se află în conexiune, vă solicităm reexaminarea Legii pentru completarea Legii învăţământului nr.84/1995, republicată, în sensul respingerii ei şi integrării dispoziţiilor sale în noua lege a educaţiei naţionale”, se arată în cererea şefului statului.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea educaţiei, procedurile urmând să fie demarate începând cu ziua de miercuri.


Intră acum și în grupul de