Onofrei sustine ca Legea Salarizarii desconsidera statutul de parlamentar


Intră acum și în grupul de

„Cei care au gândit legea Salarizării au desconsiderat statutul de parlamentar”, este de părere senatorul PDL de Suceava, Orest Onofrei, arătând că potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvern, parlamentarii au coeficientul de ierarhizare 12,41, fiind pe aceeaşi treaptă de salarizare cu secretarii de stat, consilierii Curţii de Conturi, Avocatului Poporului şi secretarilor generali adjuncţi ai celor două Camere.

Parlamentarul sucevean a declarat că Legea salarizării face o ierarhizare a categoriilor de angajaţi din diverse domenii bugetare şi reduce decalajul între funcţii, subliniind însă că poziţia parlamentarilor este la acelaşi nivel sau chiar mai joasă decât al celor care sunt puşi în funcţie prin votul parlamentarilor.

Onofrei a arătat că în acest caz este vorba de statutul parlamentarilor ca demnitari în raport cu celelalte funcţii din grila de salarizare şi în raport cu Guvernul, care a propus legea, guvern care există în urma învestirii de Parlament şi care este supus controlului parlamentar. „Problema nu este diferenţa de salariu, ci consideraţia acordată prin lege statutului parlamentarilor”, a spus senatorul democrat-liberal.

El a adăugat că a depus un amendament la această lege, semnat de majoritatea senatorilor din toate cele cinci grupuri parlamentare din Senat, prin care poziţia pe treapta de salarizare a parlamentarilor să fie egală cu cea a miniştrilor.

Onofrei crede că dificultatea în stabilirea unui grad corespunzător de salarizare a fost determinată de faptul că funcţiile din cele două Camere sunt ierarhizate diferit de la preşedinte la secretari, chestori sau şefi de comisie, care au atribuţii suplimentare. „Toţi sunt parlamentari, iar pentru atribuţiile suplimentare diferenţa trebuie stabilită pe alte criterii şi nu în grila de salarizare”, subliniat senatorul PDL.

Guvernul îşi va angaja, în 14 decembrie, răspunderea în Parlament pe Legea salarizării.


Intră acum și în grupul de