Gheorghe Coroama: „Este pentru prima oara cand la aceeasi masa se aseaza fermierii si specialistii”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, Gheorghe Coroamă, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a anunţat, joi, că în aproximativ două luni vor fi constituite Camerele agricole, inclusiv Camera Naţională, aşa cum este prevăzut în Legea 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Potrivit parlamentarului democrat-liberal, a fost emisă deja H.G. privind numirea membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru organizarea alegerilor în vederea înfiinţării camerelor agricole, publicată în M.O. din 28 martie 2011.

Coroamă a explicat că la nivel judeţean, prin hotărâre a Comitetului Naţional de Iniţiativă, care va fi dată în zilele următoare, va fi constituit Comitetul Judeţean de Iniţiativă, format din câte un reprezentant al D.A.D.R., I.T.R.S.V., M.A.I. si A.P.I.A., plus 3 reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură. Comitetele de iniţiativă judetene, regionale şi naţional vor fi dizolvate de drept după validarea alegerilor şi atribuţiile acestora vor fi preluate de colegiile camerelor agricole.

“Aceste camere vor fi instituţii de utilitate publică având drept scop reprezentarea şi promovarea intereselor agriculturii şi silviculturii, răspunzând în acelaşi timp obiectivului de descentralizare a administraţiei publice. Ele se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecărui colegiu zonal şi vor fi organizate la nivel zonal, judeţean, regional ( pe 7 regiuni administrative) şi naţional. Vor fi stabilite colegii zonale, care vor avea în componenţă câteva comune”, a explicat parlamentarul democrat-liberal.

El a arătat că fiecare colegiu zonal va avea în conducere 9 fermieri, preşedinţii Camerelor zonale vor fi în conducerea Camerei judeţene, preşedinţii camerelor judeţene vor fi în biroul Camerei regionale, iar preşedinţii acestora vor fi în conducerea Camerei Naţionale. În ceea ce priveşte candidaţii, Coroamă explică că aceştia vor fi oricare dintre fermierii înscrişi în baza de date APIA şi silvicultorii încadraţi în ocoalele silvice private. “Poate candida orice fermier care reuşeşte să-şi facă o listă cu 50 de semnături, de susţinători”, a precizat deputatul PDL, care a evidenţiat ca “este pentru prima oară când la aceeaşi masă se aşează fermierii şi specialiştii”.

“Programele de dezvoltare ale zonelor rurale vor fi elaborate de specialiştii Camerei Agricole, la propunerea fermierilor. Sperăm că noile structuri să resolve în mare măsură lipsurile care există în spaţiul rural, acestea având rolul de a se comporta atât ca instituţii de consultanţă, cât şi ca instituţii representative ale fermierilor”, a conchis Gheorghe Coroamă.


Intră acum și în grupul de