Opozitia isi motiveaza absenta de la sedinta CJ


Intră acum și în grupul de

Absenţa aleşilor judeţeni ai PSD şi PNL de la şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri a fost motivată în cadrul unui comunicat de presă, remis redacţiilor sucevene.

În documentul menţionat, semnat de preşedinţii celor două organizaţii, Cătălin Nechifor (PSD) şi Alexandru Băişanu (PNL) se arată că necesitatea lucrărilor de investiţii, aşa cum sunt cele de modernizare ale drumurilor judeţene este de necontestat, dar că aceasta trebuie făcută transparent, motiv pentru care adresează mai multe întrebări preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, privind acest proiect. Astfel, aceştia întreabă de ce s-a supus aprobării transferarea acestor drumuri către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât timp ministerul de resort este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. „Este limpede faptul că s-a dorit concentrarea acestor fonduri, care vor adânci foarte mult deficitul bugetar al României, în subordinea doamnei ministru Elena Udrea. Ceea ce face guvernul PDL este similar cu a transfera spitalele judeţene în subordinea Ministerului Agriculturii”, se arată în comunicat.

Totodată se subliniază că obiectul acestei investiţii face în mod evident parte din activitatea curentă a Ministerului Transportului şi Infrastructurii, care are abilitarea, capacitatea şi expertiza de a coordona astfel de lucrări de dezvoltare a infrastructurii, acest minister având şi norme de aplicare a standardelor de cost care reglementează valoarea unui investiţii în infrastructură, cum ar fi şi cazul unui drum judeţean şi poate garanta corectitudinea indicatorilor tehnico economici rezultaţi din studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice.

Mai mult, liderii PSD şi PNL Suceava se întreabă de ce s-a supus aprobării plenului Consiliului Judeţean adoptarea acestor hotărâri în data de 5 aprilie 2011, respectiv 6 aprilie 2011, cât timp Hotărârile de Guvern au aprobat înainte indicatorii tehnico economici pentru obiectivele avute în vedere. „Spre exemplu HG 254 din 17 martie 2011 aprobă indicatorii pentru DJ 177B Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani km 0+000 – 16+320 la valoarea de 60.397 mii lei, exact aceeaşi valoare pe care domnul Flutur a cerut-o spre aprobare consilierilor judeţeni acum, după două săptămâni. Ne întrebăm şi noi cum a ştiut ministerul doamnei Udrea că plenul consiliului judeţean va ajunge exact la aceeaşi valoare?”, se arată în comunicat.

Liderii USL Suceava mai întreabă cine plăteşte aceste investiţii pentru „asfaltul electoral al PDL”, subliniind că Guvernul Boc a îndatorat ţara cu zeci de miliarde de euro, numai împrumutul de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială fiind circa 20 miliarde euro. „O nouă îndatorare de peste 4 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii va adânci deficitul bugetar şi în momentul în care PDL va pierde guvernarea la următoarele alegeri, românii vor trebui să plătească pentru nesăbuinţa actualilor guvernanţi de a îndatora excesiv România”, se menţionează în documentul citat.

Totodată, se subliniază că în HG 254 din 17 martie 2011 care aprobă realizarea acestor investiţii de modernizare a drumurilor judeţene, se stipulează negru pe alb că finanţarea obiectivelor de investiţii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, şi nu se spune niciun cuvânt despre eşalonarea la plată începând cu anul 2014, în baza contractelor de tip credit furnizor prin care ar trebui executate aceste lucrări.

PSD şi PNL Suceava constată că valoarea investiţiilor este mult supradimensionată şi că indicatorii tehnico economici prezentaţi în hotărârea supusă spre aprobare Consiliului Judeţean sunt mult peste valorile normale practicate de firmele care au ca obiect de activitate lucrări de modernizare de drumuri.

Astfel, un preţ de 400.000 euro pe kilometru este acoperitor pentru aproape orice tip de drum judeţean, însă Consiliul Judeţean vine spre aprobare cu indicatori cu peste 100% mai mari în multe cazuri susţin PSD şi PNL care exemplifică cu DJ 177B Câmpulung Moldovenesc- Stulpicani, unde preţul pe kilometru este de 891.736 euro, DJ 174 Panaci Glodu de 642.708 euro, DJ 172D Grădiniţa- Coşna 662.047 euro.

În comunicat se mai menţionează că modificarea indicatorilor tehnico economici nu are suport real arătând că în data de 26 noiembrie 2010, Consiliul Judeţean a adoptat hotărârea cu privire la aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul „Modernizare DJ 174C Panaci-Bilbor, km 0+000 – 4+000, judeţul Suceava”, valoarea totală a investiţiei era de 19.997.550 lei, iar miercuri, după cinci luni, domnul Gheorghe Flutur se prezintă în faţa Consiliului Judeţean cu o valoare mărită, la nivelul de 22.613.930 lei noi. „Nu credem că în aceste luni s-a modificat piaţa construcţiilor de o asemenea manieră, încât valoarea investiţiei să crească cu circa 26 miliarde de lei vechi şi nici nu au fost furnizate explicaţii pentru această creştere şi nici referitoare la cine a stabilit noua valoare de investiţie”, mai arată liderii USL Suceava.

În comunicat se mai precizează că anexele la hotărârile supuse aprobării Consiliului Judeţean conţin erori materiale la modernizarea DJ 177B Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani km 0+000 – 16+320, caz în care lungimea drumului modernizat este prevăzută a fi de 16,130 km, fiind cerută finanţare pentru 16,320 km. „Sigur că nu este vorba de o eroare gravă, însă la valoarea de 3,744 miliarde lei vechi pe km, diferenţa este de 786 milioane lei vechi. Poate pentru PDL câteva sute de milioane nu este o avere, dar cu aceşti bani s-ar fi putut plăti salarii pentru profesori, sau de ce nu, achiziţiona un număr de 22.457 găleţi portocalii, numai bune pentru campania electorală”, se mai arată în comunicat.

Preşedinţii PSD şi PNL Suceava mai arată că votul imperativ este nul şi strict interzis de Constituţie, iar presiunile care au fost făcute de reprezentanţii PDL la adresa consilierilor judeţeni ai PSD şi PNL au depăşit în aceste zile orice imaginaţie posibilă. „Prin urmare, consilierii judeţeni PSD şi PNL nu pot legitima o posibilă inginerie financiară pe care PDL şi ministrul Elena Udrea încearcă să o forţeze şi să îi asigure un caracter de legalitate prin votul consilierilor judeţeni, care răspund în solidar pentru deciziile adoptate de către plenul consiliului judeţean”, se arată în comunicat.

Liderii PSD şi PNL Suceava solicită clarificarea aspectelor menţionate şi cer discutarea oportunităţii de a angaja bugetul de stat cu peste 4 miliarde de euro pentru aceste lucrări, timp în care guvernul Boc aduce românii într-o stare de sărăcie cum nu a mai fost vreodată. „Ne întrebăm şi ne întreabă şi oamenii, cum se găsesc bani pentru 10.000 km de drumuri judeţene, telegondole, ouă uriaşe de Paşte, sau pentru a trimite consilierii personali ai domnului Flutur pe jos de la Viena la Suceava şi cum de nu se pot găsi bani pentru plata salariilor profesorilor, pentru pensiile care au fost îngheţate abuziv, pentru susţinerea agriculturii româneşti sau pentru salvarea spitalelor pe care actuala guvernare le închide fără milă şi fără nicio urmă de compasiune”, se întreabă semnatarii.

PSD şi PNL Suceava îşi exprimă convingerea că trecerea peste actuala criză se poate face numai prin solidaritate, dar solidaritatea pe care o înţelege PDL prin Boc, Udrea şi Flutur se rezumă la principiul „după noi potopul” şi interesul există doar atunci când e vorba de bani publici pentru firmele portocalii de partid.


Intră acum și în grupul de