Luhan face lobby in PE pentru o inventie premiata la Geneva ce nu a putut fi pusa in practica


Intră acum și în grupul de

De mai bine de un an de zile, europarlamentarul suceavean Petru Luhan, face lobby pentru invenţia Ralucăi van Staden, de depistare în şase minute a cancerului, dispozitiv premiat cu Trofeul de aur la Salonul de la Geneva, dar care, supus testelor în vederea producerii unui aparat care să ajute la depistarea cancerului în timp record, nu a avut succesul scontat.

Preşedinte MB Telecom, Mircea Tudor, anunţa după prezentarea acestui dispozitiv la expoziţia de la Geneva că, pe baza invenţiei Ralucăi van Staden, compania sa, specializată în procese de automatizare, ingineria traficului şi sisteme de securitate, va produce aparatul care va putea detecta cancerul.

Potrivit ziarului România Liberă, la peste un an de la aceste declaraţii, Mircea Tudor spune că s-a înşelat şi că aparatul nu poate funcţiona decât într-un mediu ideal.

“După opt luni de teste la care au lucrat patru specialişti din echipe interdisciplinare şi o investiţie de mai multe zeci de mii de euro am constat o instabilitate ridicată a senzorului care ar fi trebuit să depisteze cancerul în şase minute şi, astfel, nu am putut dezvolta un produs comercial. Punerea pe piaţă a unui produs implică o responsabilitatea foarte mare mai ales în domeniul medical. La nivel de laborator, unde poţi crea condiţii ideale, rezultatele sunt în regulă, dar scos din laborator şi dus într-un mediu agresiv, senzorul nu mai oferă rezultatele dorite de cercetători. Adică, nu mai are capacitatea de a determina cancerul”, susţine preşedintele MB Telecom, citat de ziarul România Liberă.

Sursa citată mai arată că între inventator şi MB Telecom nu mai există niciun fel de dialog. Ruptura s-a produs în momentul în care MB Telecom i-a propus Ralucăi van Staden reluarea cercetărilor într-o fază incipientă.

“Dacă vrem să ajungem la ceea ce îşi propune acest brevet ar trebui să păstrăm doar ideea pentru că doar 5% din cunoştinţele, informaţiile cuprinse în studiul cercetătorului poate fi folosit”, este de părere Tudor.

Cu toate acestea, europarlamentarul Petru Luhan continuă să facă promovarea acestei invenţii, dispozitivul fiind prezentat, din nou, în Parlamentul European, în această săptămână, cadrul unei expoziţii cu invenţii româneşti organizată de eurodeputatul sucevean.

Invenţia româncei Raluca-Ioana van Staden a fost prezentată pentru prima dată în 6 mai 2010 în Parlamentul European de Petru Luhan când s-a dezbătut Propunerea de Rezoluţie privind lupta împotriva cancerului- un parteneriat european, ca răspuns la iniţiativa Comisiei Europene de stabilire a unui “Parteneriat european pentru lupta împotriva cancerului pe perioada 2009-2013”, care are ca obiectiv reducerea cu 15% a cazurilor de cancer până în 2020.

Tot atunci, Luhan a arătat că va căuta modalităţi de sprijin pentru ca această invenţie să fie valorificată atât în România cât şi la nivelul celorlalte state membre.

Ulterior, în 2 iunie 2010, Parlamentul European a găzduit o dezbatere cu tema “Lupta împotriva cancerului – o prioritate pentru UE”, iniţiată de europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan când a fost din nou prezentată invenţia Ralucăi van Staden.

La reuniune au participat responsabilul pentru Parteneriatul European pentru Cancer, Nick Fahy, director în cadrul Comisiei Europene, prof. dr. Mircea Cinteză, membru al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, eurodeputatul Ria Oomen-Ruijtem, membră a intergrupului “Europarlamentarii ce luptă contra cancerului” şi alţi eurodeputaţi, dar şi medici specialişti din România, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Parlamentarul sucevean şi-a continuat demersurile de susţinere a acestei invenţii, astfel că în septembrie 2010 a solicitat Comisiei Europene lansarea în viitor a unor programe pentru obţinerea de fonduri în vederea detectării cancerului în fază incipientă.

„Trebuie să ne asigurăm că al optulea Program cadru de cercetare va prioritiza problema cancerului”, susţinea atunci eurodeputatul democrat-liberal într-un comunicat de presă.

Deşi până acum toate testele nu au confirmat că dispozitivul poate depista cancerul în afara condiţiilor de laborator, europarlamentarul Petru Luhan a prezentat drept cap de afiş al expoziţiei deschise marţi în Parlamentul European, această invenţie.

De remarcat este că ministrul Educaţie, Daniel Funeriu, i-a cerut preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Dragoş Ciuparu, să verifice dacă invenţiile prezentate la saloanele de la Geneva au relevanţă ştiinţifică sau economică. De asemenea, Funeriu vrea să ştie dacă – în acest context – mai este oportună finanţarea de la bugetul de stat a participării reprezentanţilor României la acest tip de manifestări.


Intră acum și în grupul de