Cine castiga din modificarea legii pentru alegerea primarilor din primul tur?


Intră acum și în grupul de

Liderul judeţean al PDL Suceava Gheorghe Flutur a anunţat că doreşte ca la alegerile locale din 2012 partidul său să reuşească să obţină cel puţin 70 de primari. Flutur, care este prim-vicepreşedintele PDL la nivel naţional vrea să depăşească cu 22 numărul de primari pe care l-a obţinut la alegerile din 2008.

Întrebat câţi primari crede că va obţine partidul său la alegerile viitoare pe noua formula de desemnare a edilului şef, dintr-un singur tur de scrutin, indiferent de câte procente înseamnă asta, Flutur a spus fără să ezite că 70. Asta înseamnă că PDL Suceava şi-a făcut nişte calcule.

Ce calcule şi-a făcut PDL?

Faptul că din 2012 alegerea primarului se va face dintr-un singur tur poate însemna, cel putin teoretic, un mare avantaj pentru cei care se află la guvernare şi care, cât de cât au mai mişcat lucrurile în unitatea administrativ-teritorială pe care o conduc.

Calculele şi istoria ne arată că indiferent de cât şi cum şi-a îndeplinit promisiunile electorale, un primar în funcţie, care doreşte să mai candideze odată, pleacă din start cu un avantaj care în procente merge între 25% şi 35 %. Ceea ce nu e imposibil de surmontat.

Faptul că există doar un singur tur de scrutin ar trebui să însemne un handicap pentru cei care vor să-l înlocuiască pe primarul in functie. Insă e foarte important de ştiut că un primar in funcţie pleacă şi el cu handicapul saturaţiei în rândul populaţiei şi îi va fi greu să convingă şi alţi oameni, în afară de cei care constituie nucleul său dur de susţinători, că merită încă un mandat. Cu alte cuvinte, meciul se joacă şi interesant e faptul că are doar o singură repriză !

În momentul de faţă PDL mizează pe cei 48 de primari pe care a reuşit să îi scoată la alegerile din 2008 şi pe cei care s-au declarat deja aşa zisi „simpatizanţi” ai administraţiei Gheorghe Flutur, cum e cel de la Câmpulung Moldovenesc sau Dolhasca.

Flutur şi mai ales PDL-iştii trebuie să nu uite că la cel de al doilea tur de scrutin, în 2008, s-au putut negocia foarte multe lucruri, mai ales pentru PDL pe considerentul că Flutur câştigase bătalia împotriva lui Mîrza şi a PSD şi avea toate atuurile de partea sa.

Cu un preşedinte de CJ, un candidat de primar PDL ajuns in turul 2 a jucat altfel şi şansele sale au fost mărite considerabil iar oamenii au fost mai uşor de convins că e bine să voteze un primar care să poată aduce bani de la CJ.

În 2012 Gheorghe Flutur nu mai poate sta de-a dreapta nimănui. Decât în poză. Are şi el războiul său de dus pentru preşedinţia CJ şi va fi foarte greu.

Vot Politic sau vot pe oameni?

2012 va insemna din punct de vedere al bătăliilor politice un experiment nou pentru partide. La Suceava Gheorghe Flutur are avantajul că a mai trecut odată prin aşa ceva când a candidat în aceleaşi condiţii cu Gavril Mîrza, preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Suceava, şi l-a învins. Deci e clar că se poate. Şi tot pe asta mizează şi USL, pe faptul că sigur PDL va mai face greşeli multe până la alegeri şi mai ales pe POLITIZAREA votului pentru primari.

Faptul că există doar un singur tur de scrutin şi că nu mai au cadidaţii şansa să negocieze între turul 1 şi 2 posturile de viceprimari sau pe cele de şefi de comisii în cadrul Consiliilor locale va însemna o radicalizare a discursurilor şi în special o mobilizare foarte bună a fondurilor şi mai ales a resurselor umane din fiecare tabără.

Reamintim că un singur vot in plus, înseamnă că ai câştigat Primăria. Fie cu 25 %, fie cu 35 %, fie cu 42 % sau, se poate foarte bine si cu un procent sub 10 %, asta in funcţie de câţi candidaţi se vor înscrie în lupta pentru fotoliul de primar. Cu cat mai multi candidati, cu atat mai putine şanse ca la final procentul celor care desemnează primarul să fie mare.

USL îşi doreşte şi ea cel putin 60 de primari. Au toate motivele să o facă în condiţiile în care primarii PSD şi cei ai PNL, pe care îi are acum USL se apropie de acest număr. În judeţ sunt însă doar 114 oraşe si comune şi unii vor trebui să piardă. Indiferent daca sunt acum la putere sau in opozitie.

Din perspectiva noii legi pentru votarea primarului credem că vom asista la o politizare excesivă a votului, în sensul că, nemaiexistând şi al doilea tur de scrutin, oamenii vor trebui să aleagă foarte bine şi să vadă pe cine pun ştampila pentru că nu mai există posibilitatea unei reparaţii. Decât peste 4 ani. Nu vor mai exista atâtea cazuri, foarte frecvente de altfel până acum, cel puţin în zona rurală, când la primul tur se vota pe bază de simpatie personală şi abia în turul 2, se ajungea la un vot politic sau, fie la ceva de genul…”să alegem cel mai mic rău”.

Dacă PSD şi PNL îşi vor uni forţele în zonele unde până acum au fost concurenţi aprigi, există şansa să ii bată pe PDl-isti. Trebuie o buna coordonare şi un candidat comun, bun.

Ce ar fi fost în 2008 dacă se mergea doar după primul tur?

Datele din 2008 indică faptul că PDL va avea serios de lucru, cel putin in orasele şi municipiile judetului.

La Fălticeni, spre exemplu, actualul primar, Vasile Tofan a obtinut in primul tur doar 35 %, iar candidatul PSD 33,78 %. PSD si PNL au avut impreuna aproape 60 %. 2012 va fi un an de grea cumpănă electorală pentru actualul edil-şef.

La Vatra Dornei: Ioan Moraru (PNL), a avut la primul tur 28,33 %. Candidatul PSD a avut 27,46 % iar cel al PDL 24,9 %. Actualmente la Vatra Dornei este o bătălie surdă între liderii PSD si cei ai PNL pentru desemnarea unui candidat comun, mărul discordiei numindu-se Cezar Ioja, fost PRM-ist, fost PNL-ist şi actual PSD-ist care îşi doreste un mandat de primar şi va face tot ce poate pentru a-şi atinge scopul.

La Câmpulung, primarul Gabriel Constantin Serban si-a adjudecat functia pentru a doua oara consecutiv cu 50,44 %. Însă voturile pentru PSD si PNL, la CL au insumat peste 60 de procente. Deci va fi greu şi aici, cu toată susţinerea preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur.

La Siret, PNL si PSD cumulează 75 %, iar primarul in functie este liberalul Adrian Popoiu.

O altă situaţie cel puţin ciudată se întâlneşte la Rădăuţi unde PNŢCD a reuşit să obţină 14,8 %. Dacă se mai adaugă, cel puţin teoretic, şi voturile pentru PNL şi PSD se trece de 50 %.
Asta teoretic.

Surpriza alegerilor ?

Nu este de neglijat nici faptul că în 2012 s-ar putea ca Gheorghe Flutur să aibă treabă şi prin actualul judeţ Botoşani. Este de aşteptat ca prin hotărâre de Guvern graniţele actualelor judeţe să fie modificate, asta pentru a nu mai fi nevoie de un referendum pentru înfiinţarea de Regiuni şi respectiv modificarea Constituţiei actuale. În felul acesta, cu un posibil nou judeţ Bucovina sau cum se va fi chemând atunci, şi cu mult mai multe localităţi de acoperit va fi un meci politic foarte interesant.


Intră acum și în grupul de