Onofrei se asteapta ca USL sa propuna si infiintarea de microjudete


Intră acum și în grupul de

Raţiunea proiectului USL de regionalizare a ţării vine din modul în care este organizată această uniune a trei partide şi a problemelor uriaşe de compatibilizare a celor trei structuri într-una singură, este de părere prim- vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei. „Este foarte clar că alegerile locale viitoare vor elimina foarte mulţi din liderii judeţeni ai celor trei partide. Atunci, ca să evite ca din trei să rămână unul, au adaptat formula <>”, a spus Onofrei.

Potrivit parlamentarului democrat-liberal, în varianta prezentată de USL rămân structurile judeţene, pentru cei cu mai multă influenţă se creează o suprastructură judeţeană şi pentru cei nefavorizaţi de sondaje vor fi create micro-judeţe. „Să fie pentru toată lumea câte ceva”, a spus Onofrei.

El consideră că, într-un anumit fel, proiectul de reorganizare propus de USL rezolvă şi în parte promisiunea din programul economic privind crearea unui milion de locuri de muncă. „Vor fi însă locuri de muncă la stat şi nu în domeniul privat, ceea ce e cel mai uşor de făcut”, a spus senatorul sucevean. El a mai spus că în acest fel, această alianţă este socială, dar deloc liberală şi că poate fi uşor numită „alianţă socialistă”.

Viziunea USL privind administraţia publică şi dezvoltarea regională prevede ca cele opt regiuni de dezvoltare să devină şi centre ale administraţiei regionale, iar Guvernul să desemneze opt prefecţi ai regiunilor, a precizat, sâmbătă, al Sala Palatului, liderul PSD Victor Ponta.

Preşedintele social-democrat a precizat că trebuie ca în perioada 2012-1016 să se construiască instituţii noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional condus de un preşedinte ales, care să reprezinte aleşii locali. El a spus că şi sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încât fiecare regiune să aibă o Curte de Apel.

Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un preşedinte ales direct de cetăţeni, cu membri cu atribuţii în domenii executive şi buget propriu. Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecţi, dar nu care să fie şefii preşedinţilor de consilii regionale sau judeţene sau a primarilor, ci să reprezinte Guvernul şi să sprijine regiunile.

Liderul PSD a vorbit şi despre înfiinţarea unui Consiliu economic şi social regional, cu rol consultativ în luarea deciziilor executive şi cu atribuţii stabilite prin dezbatere publică. “Fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, insfrastructură rutieră regională, aeroport internaţional, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural”, a spus Ponta.


Intră acum și în grupul de