UNPR vrea de la Autoritatea Electorala o parere autorizata si nu „tacere cu distinctie”


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele UNPR, Şerban Mihăilescu a solicitat de la Autoritatea Electorală Permanentă un model electoral coerent, european, pentru alegerea viitorului Parlament, pentru ca în funcţie de părerea autorizată a celor de la AEP să se poată adopta o lege, însă este extrem de nemulţumit că până acum AEP „tace cu distincţie”.

Şerban Mihăilescu a spus într-o conferinţă de presă desfăţurată la finele Şcolii de Vară a UNPR, de la Gura Humorului, că există trei variante privind alegerile parlamentare, actualul sistem uninominal, un altul fiind cel majoritar pur care exclude şi pragul electoral, sau un sistem majoritar cu alăturarea unei liste naţionale de candidaţi.

„Problema este să vedem în ce măsură sunt utile aceste sisteme într-un moment în care noi am simplificat foarte mult sistemul electoral şi mă refer la alegerile locale. E un mare curaj pentru coaliţia de guvernare să intre doar cu votul ghilotină, când cel care obţine cele mai multe voturi este ales primar”, a explicat senatorul Mihăilescu.

Din punctul său de vedere modificarea legii electorale nu va fi o chestiune facilă şi a atras atenţia că în România există Autoritatea Electorală Permanentă, înfiinţată în 2004 şi care are un preşedinte cu rang de ministru, care are un aparat corespunzător, are adjuncţi şi reprezentanţi în judeţe, dar că această instituţie „tace cu distincţie” la toate chestiunile care i s-au cerut.

„Am solicitat primului ministru să ceară de la această autoritate, cu experienţa de opt ani de alegeri de tot felul, un punct de vedere coerent, european, ca să vedem unde ne plasăm. Această autoritate, constatăm acum că am înfiinţat-o de pomană dacă nu poate produce un asemenea punct de vedere”, a spus liderul UNPR.

Şerban Mihăilescu este de părere că România trebuie să se profesionalizeze şi în ceea ce priveşte şi sistemul electoral şi organizarea alegerilor arătând că şi acum se foloseşte acelaşi tip de buletin de vot, aceleaşi tipuri de ştampile sau acelaşi mod de numărare a voturilor ca în anul 1990.

„Când schimbi un sistem electoral trebuie să aduci cel puţin ceva mai bun, ceva mai simplu, ceva mai credibil şi ceva care să asigure reprezentativitatea. Nu poţi, de câte ori eşti la putere, să faci sistemul care îţi convine ţie cel mai mult”, a declarat la final senatorul UNPR.

Partidele din coaliţie urmează să desemneze luni câte doi reprezentanţi care vor lucra pe proiectele de electorale privind alegerea Parlamentului în 2012.


Intră acum și în grupul de