Ovidiu Milici: „In viziunea PDL, comasarea alegerilor inseamna prelungirea puterii alesilor locali”


Intră acum și în grupul de

„USL vrea devansarea alegerilor, în timp ce PDL vrea amânarea lor. Dacă se acceptă amânarea, se deschide Cutia Pandorei”, susţine într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Milici, care consideră că în viziunea PDL, comasarea înseamnă prelungirea puterii aleşilor locali. În documentul citat, Milici prezintă motivele pentru care PDL este adeptul unei astfel de abordări.

„PDL ştie că va pierde drastic alegerile locale, fapt care ar da un semnal clar pentru alegerile parlamentare.PDL se teme de eventuala migraţie a aleşilor locali către opoziţie. Cel mai important: PDL se gândeşte probabil fie să convingă UDMR, fie să încerce alte soluţii, chiar şi la limita Constituţiei, pentru a impune reorganizarea administrativ-teritorială. Nu este exclus ca PDL să ameninţe UDMR cu votul uninominal fără compensare, daca nu acceptă regionalizarea. Care ar fi compromisul: alegeri amânate şi comasate pe un sistem electoral care să convina UDMR + regionalizare (eventual, în varianta 8+2)”, astfel explică purtătorul de cuvânt al PSD Suceava de ce PDL vrea comasare prin amânare.

Milici subliniază că la acest moment, legislatia este clară şi alegerile locale nu pot fi amanate. „Conform Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, mandatul primarului, consilierului local, respectiv al preşedintelui consiliului judetean şi al consilierului judeţean este de 4 ani. Mandatul primarului şi al preşedintelui de CJ este de 4 ani şi se exercită până la depunerea jurământului de către primarul/preşedintele de CJ nou-ales. Acesta poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav. Acelaşi lucru e valabil pentru Consiliul local şi judeţean”, arată Milici, subliniind că actuala guvernare este şi o calamitate şi un dezastru.

„Problema este însă că PDL tocmai alegeri parlamentare nu vrea. Adică, vrea ca dezastrul să îşi producă efectul până la capăt. Nu putem accepta modificarea legii administraţiei publice locale din cel puţin un motiv: motivele de prelungire ale mandatelor de primari şi consilieri locali sunt acum obiective (calamitate, sinistru, dezastru). Dacă se introduce un criteriu arbitrar, de tipul << lipsa de resurse >>, atunci ne putem trezi că se organizează alegeri în 2013 sau, de ce nu, peste patru ani”, a conchis Milici.


Intră acum și în grupul de