UNPR Suceava vrea ca Legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie sa fie adoptata cat mai urgent de Parlament


Intră acum și în grupul de

Preşedintele UNPR Suceava, Cătălina Vartic, face un apel la toţi deputaţii suceveni să voteze proiectul legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie care se află în prezent în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

“Violenţa împotriva femeilor este un fenomen grav care provoacă traume în familii, iar în fiecare zi, femei, bătrâni sau copii sunt victime ale acestui tip de comportament. Ascensiunea violenţei în familie a atins cote alarmante, iar agresarea femeilor de catre soţii lor a atins toate formele, de la fizică sau sexuală la psihologică şi economică, iar UNPR Suceava consideră că trebuie ca acest fenomen să fie oprit şi adoptate măsuri ferme şi legale faţă de agresor.

Prevenirea acum a violenţei în familie reprezintă şi o măsură de a limita proliferarea violenţei în viitor pentru că un copil care trăieşte acum într-un mediu violent, la rândul său, când va avea o familie, va proceda la fel”, a declarat liderul UNPR Suceava.

Potrivit Cătălinei Vartic, un studiu al IGPR arată că jumătate dintre români consideră că violenţa fizică domestică este ceva normal, astfel că numărul total al infracţiunilor intrafamiliale a crescut, în 2010 cu 26 la sută faţă de 2009, în timp ce numărul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat.

“De aceea este necesară îmbunătăţirea legislaţiei care previne şi combate violenţa în familie”, a subliniat preşedintele UNPR Suceava, precizând că o lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost adoptată în anul 2003, iar acum aceasta este modificată prin definirea mult mai clară a violenţei în familie şi a formelor de violenţă, includerea unor mijloace specifice de drept civil, respectiv a ordinului de protecţie, dezvoltarea unui sistem unitar de servicii specializate acordate atât victimelor violenţei în familie, cât şi agresorilor familiali şi informarea asupra drepturilor de care beneficiază victimele violenţei în familie.

UNPR Suceava consideră că drepturile femeii sunt drepturi ale omului, iar violenţa de gen este o încălcare a drepturilor omului şi din acest motiv este necesară adoptarea unei legislaţii corespunzătoare.

Problematica violenţei în familie nu are culoare politică, iar UNPR Suceava susţine ca toţi parlamentarii suceveni, din toate formaţiunile politice, să adopte modificările aduse legislaţiei în domeniu în scopul protejării mai eficiente a victimelor violenţei în familie”, a ţinut să evidenţieze Cătălina Vartic.

„Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor” este marcată în data de 25 noiembrie.


Intră acum și în grupul de