Deputatul Sanda-Maria Ardeleanu sustine neimplicarea politicului in problemele invatamantului


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educaţiei a publicat marţi, 13 martie 2012, un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş. Cu privire la această situaţie, deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu, scrie pe blogul personal despre “problema Universității de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş : a fi sau nu fi de limbă maghiară?”.

“Cred că, acum mai mult ca altă dată, este din nou pus la încercare un principiu de bază al noii Legi a Educației Naţionale, pentru care am militat și continui să o fac: depolitizarea școlii. De aceea, nu pot decât să susțin dorința studenților din centrul universitar din Târgu Mureș de neimplicare a politicului în problemele învățământului. Am clamat mereu depolitizarea școlii românești, am acționat chiar la nivel de model personal în acest sens. Autonomia universitară este cea care trebuie să facă Legea în învățământul superior. Legea Educației Naţionale precizează clar acest lucru și, prin urmare, ea trebuie respectată”, este de părere Sanda-Maria Ardeleanu.

Totodată, parlamentarul sucevean arată că aceasta ar fi o perspectivă asupra „chestiunii la ordinea zilei”. “O altă perspectivă este cea a lingvistului și, în această calitate, susţin ideea că nu contează limba în care înveți, contează doar calitatea procesului de predare-învățare. Resping însă hotărât folosirea criteriilor lingvistice pentru a dezbina”, scrie deputatul pe blog.

Potrivit Sandei-Maria Ardeleanu, “Legea Educației Naționale conține, și din acest punct de vedere, principii moderne, conforme cu politica pentru minorităţi a statului român, recunoscută de Europa ca fiind un model de urmat”. “Nimeni nu poate acuza guvernarea actuală, PDL, de ignorare a intereselor naționale, ale românilor de pretutindeni sau de nerespectare a drepturilor minorităților. Pe de o parte, reamintim recenta poziție românească în privința situației minorității românești din Serbia, pe de altă parte, este recunoscută politică echilibrată din domeniul minorităților naționale, cu respectarea drepturilor acestora, cu încurajarea și asigurarea condițiilor de păstrare a identității lingvistice și culturale a tuturor minorităților conlocuitoare”, a ţinut să evidenţieze deputatul democrat-liberal, precizând că textul Legii Educației Naționale atestă într-un mod explicit existența unor universități multiculturale cu posibilități de predare în limbile maghiară, engleză etc.

“Nu trebuie să cădem în capcana separatismului etnic sau lingvistic. Avem obligaţia de a rămâne în spiritul unei legi care, prin prevederile ei, a dorit doar consacrarea dimensiunii multiculturale în procesul de educaţie din România. Regret gestul pripit al colegilor maghiari din coaliția de guvernare de a părăsi, chiar și pentru o zi, lucrările Parlamentului, mai ales pentru că… suntem de aceeași parte a baricadei”, mai transmite Ardeleanu pe blog.


Intră acum și în grupul de