Sanda-Maria Ardeleanu reactioneaza la ultimele lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei in educatie


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că susține demersul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) prin care se solicită Parlamentului României respingerea tuturor modificărilor care nu reprezintă o urgență, făcute prin OUG 92/2012, în special cele care fac referire la incompatibilitățile și limitările aferente ocupării unei funcții de conducere și control, precum și sancționarea oricărui abuz de acest gen al Guvernului României.

Universitarul sucevean, care este şi membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, consideră că în ultimele zile de mandat ca ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a emis și suținut o serie de documente care demonstrează intențiile clare ale Guvernului Ponta de a distruge sistemul de învățământ românesc, destabilizându-l și creând grave confuzii, în primul rând prin nerespectarea principiilor și prevederilor Legii Educației Naționale aflată în vigoare.

Sanda Maria Ardeleanu

“Am semnalat de multe ori în ultima perioadă greșelile impardonabile pe care fosta conducere a MECTS le-a comis, pe seama muncii profesorilor, a eforturilor elevilor și a înțelegerii  familiilor acestora față de nevoile și greutățile inerente cu care se confruntă o școala ce se reformează: balaureatul a fost „băgat în ceață”, începerea noului an școlar a avut două date, clasa pregătitoare a reprezentat terenul unor dispute în societate ce nu își aveau nici un rost, schimbările (politice) la nivelul conducerilor unităților de învățământ au generat nemulțumiri masive și o politizare fără precedent după 1990 a întregului sistem de învățământ din România. Toate acestea au fost puse sub „semnul amenințător” al unui cod  al educației pe care Ecaterina Andronescu  și-a propus să-l promoveze, creând, cu siguranță, cel mai mare haos pe care învățământul din această țară l-a cunoscut vreodată”, este de părere parlamentarul democrat-liberal.

Potrivit lui Ardeleanu, în data de 21 decembrie, aproape 2.000 de posturi vacante au fost scoase la concurs de universităţile private şi de stat din România, iar pe 27 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr.6560/2012, semnat de Ecaterina Andronescu, care prevede noi standarde minimale pentru accesul la o funcție superioară în ierarhia din sistemul univeristar. “Nu pot înțelege care este raționamentul pentru care MECTS a luat acestă decizie pe furiș, în mijlocul anului universitar, fără avertizarea profesorilor care își pregătiseră deja dosarele de concurs, respectând vechile standarde. Mi s-a spus: <<Bătaie de joc!>> și sunt de acord cu colegii mei”, a subliniat deputatul PDL de Suceava.

Sanda-Maria Ardeleanu consideră că nu poate fi trecută cu vederea nici OUG nr. 92/2012 promovată de ministrul Ecaterina Andronescu tot în ultimele zile ale mandatului domniei sale, prin care se dă frâu liber politizării universităților precum și institutelor de cercetare. “Prin această ordonanță, Guvernul a scos din Legea Educației Naționale o serie de incompatibilități, printre care cea între funcția de rector și calitatea de demnitar. Constat că fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, declarată de Agenția Naționala de Integritate (ANI) incompatibilă pentru deținerea funcțiilor de rector și de senator, a scos din Legea Educației Naționale exact această incompatibilitate.

Ca singur parlamentar din legislatura 2008-2012 care s-a autosuspendat dintr-o funcție de conducere deținută într-o universitate pe perioada mandatului de deputat, regret această reîntoarcere în timp al cărui scop nu poate fi decât restaurația și reinstalarea pe funcții a clientelei politice”, a conchis  deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.


Intră acum și în grupul de