Ardeleanu despre pastrarea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu: „Hotararea este una corecta,lucida si obiectiva”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PDL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, salută decizia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, de a păstra clasa pregătitoare în învățământul obligatoriu și înscrierea în aceasta a copiilor  cu vârsta de 6 ani.  Parlamentarul democrat-liberal, care este şi membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, consideră că “hotărârea este una corectă, lucidă și obiectivă, în respectul prevederilor Legii Educației Naționale în vigoare, ținând cont și de punctul de vedere al sindicatelor, dar, mai ales, de opțiunea părinților”.

sanda maria ardeleanu

“După discuțiile din Comisiile reunite de învățământ ale celor două Camere din Parlamentul României, după intervențiile publice și reacțiile Opoziției, s-a ajuns, într-un final, la rezolvarea falsei probleme a clasei pregătitoare: <<a fi sau a nu fi la grădiniță>>. După ce școlile, părinții și autoritățile locale au depus eforturi mari să utileze spații care să găzduiască copiii în clasa pregătitoare, după ce, în sfârșit, părinții se declară în marea lor majoritate (85%) mulțumiți de numărul de locuri în grădinițe, după ce numărul de copii care au întrat în sistemul de învățământ a crescut considerabil (40.000 de copii în plus în școli și grădinițe în anul școlar 2012-2013), soluția Ministerului Educatiei s-a impus aproape de la sine. A fost, totusi, nevoie de voință politică și de responsabilitate, de depășirea orgoliilor și a presiunilor de tot felul venite inclusiv de la un prim-ministru dezinformat. Felul în care arată bugetul Educatiei, unul al <<subzistenței>>, nu ne permite să facem o restaurație ce își are originea în frustrări, fixații și  teme de campanie marca USL”, a scris Sanda-Maria Ardeleanu pe blogul său.

Ea a mai declarat că este încrezătoare că și problema degrevării de ore a directoarelor de grădinițe va beneficia de “raționamentul obiectiv al domnului ministru Remus Pricopie”. “Deși a fost emis un Ordin de ministru în data de 6 decembrie 2012, prin care directorii grădinițelor cu program prelungit sau săptămânal, cu personalitate juridică, profesori pentru învățământul primar, sunt degrevați parțial de norma didactică, acesta nu se poate aplica fiind necesară consiliere de specialitate din partea Ministerului Educației. Îi solicităm domnului ministru să aibă în vedere și această problemă stringentă care pune în pericol siguranța copiilor din grădinițe dar și calitatea actului de predare/învățare și îi atragem atenția că, în prezent, în teritoriu, degrevarea  nu se realizează în fapt”, a transmis deputatul pe blog.

Potrivit Sandei-Maria Ardeleanu, Legea Educației Naționale nr.1/2011 trebuie să devină tot mai funcțională. “Este ceea ce așteaptă cadrele didactice de la noua conducere a Ministerului Educației. Atrag încă o dată atenția că înlocuirea prevederilor acestei Legi cu măsuri care ne reintroduc într-o veche filozofie, aruncă învățământul românesc în haos. Reamintesc Guvernului opinia Comisiei Europene care, prin vocea comisarului european pentru Educaţie, Dennis Abbott, a declarat că: <<România a adoptat o reformă sistemică, ambiţioasă, la toate nivelurile educaţionale>> și că <<este important ca reformele să continue, întrucât învăţământul poate fi ameliorat doar prin eforturi susţinute privind politica în domeniu>>. Nu mi-aș dori ca România să fie dată de exemplu, în rândul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ca țara în care politicul distruge procesul de modernizare a sistemului de învățământ”, a mai ţinut să sublinieze parlamentarul democrat-liberal pe blogul său.


Intră acum și în grupul de