Flutur avertizeaza ca insolventa primariilor e primul pas al USL pentru reorganizarea administrativa


Intră acum și în grupul de

Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, consideră că decizia Guvernului USL de extindere a insolvenţei la primării este de fapt o pregătire a reorganizării administrative prin reducerea numărului de primării ce vor fi trimise în insolvenţă.

„După ce a încurajat practic agenţii economici să intre în insolvenţă, acum extinde insolvenţa şi la primării. Dacă au datorii mai mult de 120 de zile primăriile vor intra în insolvenţă, urmând ca altcineva să le administreze conturile, ceea ce anulează şi rezultatul alegerilor locale din localităţile respective întrucât primarul ales nu mai gestionează activitatea Primăriei, aşa cum au decis alegătorii”, a explicat senatorul Gheorghe Flutur.

flutur 10

El consideră că o asemenea abordare este inadmisibilă şi că USL acţionează haotic asupra efectelor, în loc să găsească soluţii pentru a stinge arieratele şi de a nu acumula noi datorii.

„Temerea mea este că majoritatea USL din consiliile judeţene va face să fie daţi preferenţial bani primăriilor pentru stingerea datoriilor şi ne punem întrebarea dacă nu cumva, cei din USL, pregătesc reorganizarea administrativă prin reducerea numărului de primării, trimiţându-le în insolvenţă”, a mai spus parlamentarul sucevean.

El consideră că o soluţie pentru a rezolva problema datoriilor şi pentru dezvoltarea zonelor ar fi ca impozitele şi redevenţele să se întoarcă la comunităţile locale, începând cu impozitele din agricultură, care să rămână la bugetul local, iar pentru toate rezervele locale, o parte din redevenţe să rămână, de asemenea, pe plan local, iar primăriile vor evita să acumuleze datorii prin creşterea veniturile la bugetul local.

El s-a întrebat care va fi situaţia celor 61 de primării din judeţul Suceava care au fost înglodate în datorii de PSD prin proiectul judeţean de utilităţi.

„Mă întrebă dacă nu cumva trimiterea în insolvenţă a primăriilor vine şi dintr-o grabă a guvernării USL de a raporta oficialilor FMI că au găsit o soluţie la problema arieratelor.

Măsura luată este neprofesionistă, creează şi mai multe probleme primăriilor şi reprezintă o perdea de fum pe un subiect major din administraţia publică”, a mai spus Gheorghe Flutur.

El a subliniat că, pe fond, datoriile localităţilor nu s-au stins, primăriile fiind obligate să facă credite la Trezorerie.

„Prin ultimele măsuri, USL consolidează politica falimentului ca o stare de fapt în România”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de