Matei Vişniec:Bucovina a fost în Europa la un moment în care alte provincii din România nu erau în Europa (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec, a declarat, marţi, pe scena Casei de Cultură din Suceava, după ce a primit titlul de cetăţean de onoare al Sucevei, că Bucovina este una dintre cele mai fascinante provincii din lume, care se află în Europa înaintea altor zone ale României.

teatru17

„Voi continua să cred că această regiune, Bucovina, este una dintre cele mai fascinante regiuni de pe planetă, voi continua să spun că este comparabilă cu Provence, cu Toscana, că potenţialul ei este enorm, voi continua să spun peste tot că străinii care vin aici se simt primiţi în mod special şi că vor să se întoarcă, voi continua să spun că această provincie are identitatea ei care trebuie păstrată indiferent cum va fi decupată România, Europa sau planeta. Ea rămâne Bucovina pentru că istoria are ceva de spus din acest punct de vedere, oamenii au o unitate de spirit care poate fi identificată aici, voi continua să spun că lucruri extraordinare se întâmplă în Bucovina şi că ea a progresat enorm în ultimii 20 de ani”, a spus Matei Vişniec.

El a arătat că mai este spaţiu pentru excelenţă, pentru un domeniu în care el a investit în ultimii 40 de ani, cel al teatrului profesionist, dar că va continua să spună că Bucovina a dat scriitori extraordinari.

„Dovadă că este un pământ care produce talente în continuare. Cum şi de ce? Mister. Dar trebuie să recompensăm acest pământ care munceşte pentru noi visând. Visând pentru că a visa înseamnă a ieşi din letargie, iar visul unui om poate deveni visul unor oameni”, a mai spus Matei Vişniec.

El consideră că Bucovina merită mult, mult mai mult decât un simplu vis şi merită să-şi realizeze visele chiar prin depunerea unei candidaturi pentru a deveni capitală culturală europeană.

„Bucovina a fost în Europa la un moment în care alte provincii din România nu erau în Europa. Bucovina are un potenţial renascentist, prin circuitul mănăstirilor uluitor, unic, care poate fi pus în valoare”, a spus Vişniec.

El a mai arătat că se întoarce în Bucovina cu o experienţă franceză de 25 de ani, cu sute de festivaluri, de spectacole pe care le-a văzut, cu oameni pe care i-am întâlnit şi că a constatat că în Bucovina este un public extrem de curios de a intra într-o dimensiune a teatrului de idei şi nu a industriei de divertisment.

„Tot acest potenţial îl simt în mine pentru că nu m-am putut separa. Dacă creierul a fost la Paris, inima a rămas în Bucovina, dacă aripile mi le-a dat în mare măsură Franţa, rădăcinile mi le-a dat Bucovina”, a mai spus dramaturgul.

 


Intră acum și în grupul de