Botosani si Suceava o iau inaintea Guvernului si anunta infintarea unei ”regiuni economice” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Președinţii Consiliilor Judetene si primarii din Suceava şi Botoşani au stabilit, miercuri, în prezenţa directorului executiv al ADR Nord Est,  Constanti Apostol, înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară Suceava-Botoşani pentru absorbţia fondurilor UE în perioada 2014-2020.

La întâlnire, organizată în oraşul Salcea, la Centrul Economic Bucovina (CEBS) situat în imediata apropiere a Aeroportului Suceava, la mijlocul distanţei dintre municipiile Suceava şi Botoşani, au participat preşedinţii celor două consilii judeţene, Cătălin Nechifor şi Florin Ţurcanu şi primarii celor două municipii reşedinţă de judeţ, Ion Lungu şi Ovidiu Portariuc şi economiști ai acestor instituții.

După discuţii, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat că s-a stabilit înfiinţarea unei asocieri de dezvoltare intercomunitară ce va cuprinde zonele metropolitane Suceava şi Botoşani, care va promova proiecte comune în exerciţiul financiar 2014-2020. El a mai spus că în cadrul întâlnirii de miercuri s-a conturat o „construcţie administrativă” care urmează să fie detaliată în discuţiile viitoare şi va fi prezentată Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a fi inclusă în strategia de dezvoltare.

El a subliniat că este nevoie de curaj şi viziune pentru această micro-regiune puternică cu două municipalităţi foarte importante, precizând că se pune în practică un model care a funcţionat în alte ţări europene.

La rândul său, preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a arătat că sediul acestei asocieri va rămâne la Salcea, fiind la mijlocul distanţei dintre municipiile Suceava şi Botoşani şi a precizat că această asociere urmează să finalizeze strategiile de dezvoltare.

Ţurcanu a subliniat că asocierea Botoşani-Suceava va fi prima din România în absorbţia de fonduri europene în exerciţiul financiar 2014-2020.

Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, Constantin Apostol, a spus că decizia autorităţilor din Suceava şi Botoşani este un model care ar putea fi multiplicat şi în alte zone ale Regiunii de dezvoltare Nord Est, cum ar fi Bacău-Roman, Iaşi-Vaslui-Huşi sau localităţile de pe Valea Trotuşului.

El a arătat că, după experienţa 2007-2013, autorităţile publice locale şi-au dat seama că trebuie să lucreze împreună, iar cei din Suceava şi Botoşani au decis această asociere înainte de adoptarea bugetului UE şi, printr-un proiect unic, îşi pun problema să dezvolte proiect cu impact regional şi transfrontalier.

„Cred în succesul acestui demers şi se va găsi latura juridică ce va fi definitivă. Ne va fi mai uşor pentru creşterea gradului de absorbţie”, a spus Apostol.

El a arătat că este cu atât mai important acest proiect al autorităţilor din Suceava şi Botoşani cu cât, faţă de perioada de finanţare 2007-2013 care avea ca principal principiu coeziunea socială, exerciţiul financiar 2014-2020 se va axa pe competitivitate.

Apostol a subliniat că ţările europene au realizat astfel de arii de dezvoltare, mai mici decât regiunile, arătând că sistemul propus în prezent, cu un singur pol de dezvoltare în regiune, nu este viabil. El a arătat că Regiunea Nord-Est este cea mai mare, având o suprafaţă de 36.000 de kilometri pătraţi şi peste trei milioane de locuitori, dar are şi cele mai mari probleme, având penultimul PIB dintre regiunile UE.

„Trebuie să lucrăm pe principiul cercurilor tangente cu motoare de dezvoltare în interior”, a spus Apostol, care a arătat că astfel se pot dezvolta toate tipurile de infrastructură, de la cea de transporturi şi de utilităţi la infrastructura din învăţământ şi din sănătate.

Totodată, directorul ADR Nord Est s-a pronunţat pentru descentralizarea bugetului naţional spre consilii judeţene şi consilii locale, mai ales că din exerciţiul financiar 2014-2020 cofinanţarea va fi mai mare.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că cele două zone metropolitane au deja un portofoliu de proiecte care ar urma să fie promovate, acestea urmând să fie coroborate cu strategiile de dezvoltare judeţene, iar primarul Botoşaniului, Ovidiu Portariuc, a anunţat că în luna noiembrie va fi organizată prima şedinţă comună a consiliilor locale din Suceava şi Botoşani, urmând ca până atunci să fie stabilite direcţiile de dezvoltare comună.

Primarul Sucevei a arătat că, în condiţiile în care Ucraina va deveni, din noiembrie, ţară asociată a Uniunii Europene, în această zonă de dezvoltare va putea fi inclus şi municipiul Cernăuţi, vechi centru românesc, ceea ce va determina ca acest areal urban să devină unul transfrontalier, devenind unul dintre principalii poli urbani din estul Europei.

Potrivit datelor prezentate în cadrul întâlnirii, asocierea Suceava-Botoşani va cuprinde 23 de localităţi din cele două judeţe, va avea un comitet de coordonare, un comitet consultativ şi un aparat executiv, iar noua structură va putea comunica direct cu Comisia Europeană.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat că la următoarea întâlnire a autorităţilor sucevene şi botoşănene va fi invitat şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.


Intră acum și în grupul de