Peste 1200 de cazuri de viroze respiratorii si 241 de cazuri de pneumonie inregistrate in ultima saptamana in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

 

Monitorizarea cazurilor de infecţii respiratorii din judeţul Suceava a început de săptămâna trecută, iar furnizorii de servicii medicale, respectiv medicii de familie, unităţile spitaliceşti sucevene raportează la DSP Suceava cazurile de viroze respiratorii, pneumonii sau gripă înregistrate în cursul săptămânii precedente.

gripa

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a spus că raportarea cazurilor de infecţii respiratorii se realizează la nivel naţional, iar monitorizarea acestora se realizează începând cu cea de a patruzecea săptămână a anului, respectiv la debutul sezonului rece.

Zorescu a spus că acest tip de monitorizare permite specialiştilor epidemiologi să urmărească evoluţia acestor afecţiuni şi să ia măsuri în momentul în care numărul cazurilor depistate depăşeşte valorile medii multianuale.

Astfel, în săptămâna 29 septembrie- 5 octombrie 2014, în judeţul Suceava au fost raportate 1223 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare cu 31 de internări şi 241 de cazuri de pneumonii cu 78 de internări.

Ea a precizat că în judeţul Suceava este estimat un necesar de 15 000 de doze de vaccin antigripal pentru grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care OMS recomandă vaccinarea antigripală.

“Aşteptăm distribuirea vaccinului antigripal, care se pare că va fi în cursul lunii noiembrie”, a spus Zorescu.

Astfel, vaccinarea antigripală recomandată de OMS se referă la persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani care sunt în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, dar şi la gravide, personalul medical şi auxiliar din spitale, ambulatorii de specialitate, personalul din instituţiile de ocrotire a copiilor sau bătrânilor şi al unităţilor de bolnavi cronici.

Totodată, vaccinarea antigripală recomandată de OMS se referă şi la adulţii şi copiii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoanelor care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, dar şi la persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.

 

 

 


Intră acum și în grupul de