22 de elevi din Campulung Moldovenesc au luat locul consilierilor locali si au propus proiecte importante pentru municipalitate


Intră acum și în grupul de

Consilierii locali din Câmpulung Moldovenesc au o concurență serioasă! Un grup de 22 de elevi de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Liceul Tehnic Nr.1 și Liceul Silvic „Bucovina” a luat locul consilierilor pentru câteva ore și a simulat o ședință de Consiliu Local. Elevii au fost foarte bine pregătiți, ei au dezbătut și votat proiecte de hotărâre, au adus amendamente și au adresat interpelări primarului Mihăiță Negură. Printre proiectele aduse în discuție s-au aflat: organizarea unei gale pentru premierea elevilor cu rezultate excepționale, înființarea unei cantine sociale, colectarea apelor de pe versanți, reabilitarea stadionului sau diminuarea numărului de afișaje publicitare din municipiu.

simulare sedinta CL Campulung Moldovenesc (2)

Activitatea a fost organizată de Fundatia Friedrich Ebert România și a avut loc în cursul zilei de joi, 4 decembrie, la Primăria Câmpulung Moldovenesc, în sala de ședințe a Consiliului Local.

Elevii au fost implicați în proiect încă de pe data de 27 noiembrie, când au asitat la vizitat ședința de consiliu local reală, iar ulterior, în perioada 2-4 decembrie au dobîndit informații teoretice de bază despre modalitatea de funcționare a administrației publice locale și au pregătit împreună cu consilierii locali proiecte de hotărâre pe subiecte de interes pentru comunitate.

Punctul culminant al proiectului a fost ședința de consiliu local simulată în care tinerii au devenit consilieri locali. Împărțiți pe grupuri politice fictive, elevii au dezbătut și votat proiectele de hotărâre, au adus amendamente și au adresat interpelări primarului Mihăiță Negură.

La finalul activității, primarul Mihăiță Negură a rămas impresionat de tinerii consilieri, susținând că ar avea mai mult de muncă dacă elevii ar fi adevărații consilieri locali: „A fost un proiect extraordinar, un exercițiu bun pentru comunitatea locală. Dacă acești tineri ar fi adevărații consilieri locali, aș avea mult mai mult de muncă. Sunt impresionat de seriozitatea cu care tinerii au tratat această simulare, faptul că au participat toți, iar cvorumul a fost de 100%. La ședințele reale mai întârziem, mai dăm telefoane să vină consilierii la ședințe”, a declarat Negură. Acesta a mulțumit Fundației organizatoare pentru proiectul derulat și i-a invitat pe reprezentanții acesteia să revină în localitate și cu alte evenimente.

simulare sedinta CL Campulung Moldovenesc (3)

Pe parcursul proiectului, mecanismele politicii locale au fost asimilate de tineri prin metode non-formale, prin lucrul pe echipe, sesiuni deschise. Întregul proiect a fost susținut financiar de Fundația Friedrich Ebert, iar elevii au fost instruiți de trei traineri specializați în politica locală și lucrul cu tinerii. Scopul proiectului este de a-i implica activ pe tineri și pe cetățeni în viața comunității, susținând participarea cetățenească și implicarea civică. Proiectul a beneficiat de sprijinul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, al Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc și al Colegiului Național „Dragoș Vodă”.

„Proiectul îşi propune să contracareze dezinteresul tinerilor faţă de reprezentanţii politici și politică, în general. Tinerii au înteles procesul decizional de la nivel local în mod practic și au aflat care sunt mecanismele democratice de participare la luarea deciziilor publice. În numele fundației dorim să mulțumim Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc, Primăriei Câmpulung Moldovenesc și celor 3 instituții de învățământ implicate pentru susținererea proiectului în vederea formării unor cetățeni reponsabili, care să își cunoască drepturile și obligațiile”, a susținut Diana Pop, reprezentanta Fundației Friedrich Ebert.

În urma acestui proiect, tinerii au aflat ce înseamnă politica locală și au avut șansa de a deveni consilieri pentru o zi. „A fost un proiect altfel, deosebit, pentru că noi nu facem așa ceva la școală și am avut ocazia să vedem cum lucrează consilierii locali, cum sunt puse în practică proiectele. Chiar dacă am participat și la alte evenimente de acest gen, acesta mi-a depășit toate așteptările și sper să avem ocazia să luăm parte din nou cât de curând”, a menționat Cezara Diaconescu, elevă a Colegiului Național „Dragoș Vodă”.

simulare sedinta CL Campulung Moldovenesc (5)

Un alt elev s-a declarat și el foarte încântat de activitatea la care a participat, sperând ca peste câțiva ani să fie unul dintre adevărații consilieri: „Mi-a plăcut! Ceea ce am dezbătut și votat astăzi în Consiliul Local, am facut-o cu sufletul și cu gândul la a îmbunătăți lucrurile în orașul nostru. Acest proiect m-a făcut să înțeleg practic cum funcționează Primăria și Consiliul Local. Sper ca în câțiva ani să pot să fiu eu unul dintre consilieri”, a spus Tudor Ionuț Dominte, elev al Colegiului Național „Dragoș Vodă”.

Proiectul de educație politică intitulat sugestiv „Joc de strategie: Politica locală” a fost dezvoltat de către Fundația Friedrich Ebert(FES) România și se derulează cu succes de mai bine de 10 ani în Germania, în Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România, fiind implementat până în acest moment în peste 30 de localități, printre care și Câmpulung Moldovenesc.

simulare sedinta CL Campulung Moldovenesc (1)

simulare sedinta CL Campulung Moldovenesc (4)

 

 

 


Intră acum și în grupul de