Povestile caselor din Bucovina intr-un vernisaj de fotografie, la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

Studenți ai Facultății de Științe Economice și Administrație Publică de la specializarea Economia Comerțului Turismului și Serviciilor, din anul III de studiu de la USV, continuă proiectul „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casă!” și organizează un vernisaj de fotografie.

Poveștile caselor vechi din Bucovina le veți putea afla joi, 11 decembrie, de la ora 17.00, la etajul 1 al corpului A al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. De asemenea, participanţii la vernisaj vor fi colindaţi de copiii de la Grădiniţa „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

afis oameni si case din bucovina

Potrivit unuia dintre coordonatorii proiectului, prof. dr. Chaşovschi Carmen, <<proiectul nu luptă împotriva modernizării, ci doreşte să convingă că NOUL nu trebuie neapărat să elimine VECHIUL, ci poate să îl completeze armonios, şi că „a construi” nu trebuie să însemne neapărat „a dărâma”>>.

Proiectul derulat de studenții de la ECTS alături de prof. dr. Chaşovschi Carmen și Violeta Enea, muzeograf la Muzeul Satului Bucovinean, a apărut în contextul în care casele vechi dispar şi sunt înlocuite cu case noi, al căror stil de construcţie contrastează cu frumuseţea caselor vechi tradiţionale. Odată cu casele vechi dispare istoria satelor, iar modul tradiţional de trai al ţăranului din Bucovina va fi doar un exerciţiu de imaginaţie al celor ce vor citi cărţi de istorie.

Studenții suceveni susțin faptul că locuințele tradiţionale sunt resurse în turism, acestea ar putea să întregească imaginea publică a destinaţiei turistice Bucovina şi au un potenţial remarcabil pentru obţinerea de venituri suplimentare pentru populaţia locală.

Mai mult decât atât, menționează studenții în proiectul „Salvează Satul Bucovinean! Adoptă o casă!” că numeroase construcţii noi se realizează prin dărâmarea în totalitate a caselor vechi, tradiţionale. Doar în cazuri extrem de rare casele noi preiau elemente din stilul arhitectonic tradițional.

„Pe ansamblu, acest lucru duce la o POLUARE ARHITECTONICĂ care distruge frumuseţea zonei rurale şi atractivitatea turistică a Bucovinei”, au declarat reprezentanții proiectului .

salveaza satul bucovinean adopta o casa

Prin intermediul proiectului studenții suceveni își doresc să păstreze în fiecare sat al Bucovinei cel puțin câteva case tradiţionale, reprezentative, prin încurajarea şi sprijinirea directă a proprietarilor să realizeze lucrări de consolidare şi reabilitare. De asemenea, ei doresc să promoveze arhitectura tradiţională din Bucovina prin campanii media în vederea conştientizării populaţiei locale şi pentru sensibilizarea potenţialilor susţinători ai proiectului. Alte obiective vizate prin campania desfășurată se referă la inventarierea şi promovarea caracteristicilor tradiţionale de construcţie a caselor, care să fie preluate de noile construcţii civile din zona Bucovinei, dar și de a redescoperi meşteşugurile și meseriile tradiţionale, de a le promova prin organizarea de workshopuri şi şcoli de vară.

Expoziția va putea fi vizionată până pe data de 17 ianuarie 2015.


Intră acum și în grupul de