Prorector USV: Angajarea tinerilor e o problema in toata Europa. Vezi care sunt solutiile si cati absolventi USV profeseaza in domeniul in care s-au pregatit


Intră acum și în grupul de

Inserția tinerilor pe piața muncii este una dintre marile probleme cu care se confruntă în acest moment nu doar România, ci întreagă zonă europeană. În acest sens este nevoie de o reglementare solidă a legislației, lucru susținut de conducerile univeristăților românești.

Gabriela Prelipcean

Prorectorul USV responsabil cu baza materială şi problemele studenţești, prof.univ.dr.ec. Gabriela Prelipcean a declarat pentru NewsBucovina că instituția de învățământ superior suceveană a susținut tot timpul că inserția tinerilor absolvenți pe piața muncii reprezintă o necesitate, iar lucrurile trebuie privite din două perspective.

În primul rând, universitarul sucevean  Gabriela Prelipcean consideră este nevoie de o bună colaborare între studenți, cadrele didactice și angajatori pentru ca în final tinerii să poată avea cât mai multe competențe conform cerințelor de pe piața muncii.

„Cadrele didactice împreună cu angajatorii ar trebui să se întâlnească cu studenții, să poarte discuții despre curriculum, ore de curs și seminar, și să ne punem de acord că până la urmă trebuie să parcurgem și acele discipline care duc la obținerea de competențe și cât mai multe competențe pentru piața muncii dintr-o anumită perspectivă”, a remarcat Prelipcean.

Mai mult decât atât, prorectorul USV a punctat faptul că societatea actuală este într-o continuă schimbare, ceea ce va duce la dispariția în viitor a unor locuri de muncă, dar că vor apărea altele la care nici nu ne gândim. „Totul este într-o dinamică și continuă mișcare. Trebuie să remarc faptul că studenții, dar și absolvenții sunt deja adaptați pentru timpul acesta”, a arătat prorectorul USV.

Totodată, privind dintr-un alt punct de vedere, cel al cadrului legislativ, prof.univ.dr.ec. Gabriela Prelipcean a opinat că deși există o lege a internship-ului, una a voluntariatului și alta a subvenționării locurilor de muncă, este nevoie de constituirea unui singur pachet în care să fie înglobate toate aceste elemente.

„Probabil dacă totul ar fi înglobat într-un singur pachet și am spune că este un pachet legislativ pentru zona de inserție, o tranziție mai ușoară de la școală la viața activă, atunci probabil toate ar fi mult mai ușor de înțeles”, a susținut Prelipcean.

Pentru că tranziția de la școală la viața activă trebuie încurajată și susținută prin diverse programe și proiecte, prorectorul universității sucevene a susținut că programele de internship ar fi o soluție viabilă, finanțararea acestora putând fi acoperită din fondurile europene nerambursabile.

„Trebuie gândită o strategie și de aplicat pe aceste linii de finanțare pentru că pot fi utilizate atât sursele pe care le regăsim și în POSDRU și în Programul Operaţional Capital Uman (POCU)”, a explicat Prelipcean.

Una dintre ultimele inițiative legate de inserția pe piața muncii a absolvenților a venit din partea rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, care a susținut necesitatea adoptării programului „Primul job”, proiectul său propunând subvenționarea de către stat, pentru o anumită perioadă de timp, a salariilor tinerilor ieșiți de pe băncile școlii.

Propunerea legislativă a rectorului timișorean se bazează pe datele Eurostat, care arata că, în medie, unui tânăr absolvent român îi trebuie zece luni până la găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor.

În această privință, prorectorul USV responsabil cu baza materială şi problemele studenţești a susținut că propunerea ar fi viabilă în acest moment dacă sursa de finanțare ar fi prin fondurile europene nerambursabile.

„Așa consider că ar fi viabil în acest moment. Suferim din acest punct de vedere, avem o absorbție destul de redusă, este o problemă la nivel european angajarea tinerilor. Banii ar fi utilizați cu maximă eficiență și analiza cost-beneficiu ar fi una care ar duce la rezultate bune”, a mai arătat prof.univ.dr.ec. Gabriela Prelipcean.

Cât despre o statistică a absolvenților USV care se angajează după terminarea studiilor, Prelipcean a arătat că Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul universității sucevene se ocupă de eșantionarea celor care vin să ridice diplomele de absolvire, la un an de la susținerea examenului final.

Prin intermediul analizei statistice, s-a demonstrat că marea majoritate a celor care și-au ridicat diploma s-a angajat, peste 50% dintre absolvenți profesând în domeniul pentru care s-au pregătit.

 

 


Intră acum și în grupul de