Autoritățile sucevene au intrat în alertă după ce la Mironu a fost semnalat un focar de oreion


Intră acum și în grupul de

Direcția de Sănătate Publică s-a autosesizat după ce în această lună, la Spitalul Județean, la Secția de Boli Infecțioase au fost internați mai mulți copii cu meningită urliană.

Astfel, reprezentanții DSP Suceava au aflat că îmbolnăvirile s-au produs în satul Mironu, din comuna Valea Moldovei, iar în urma unei vizite în comunitatea afectată s-a constatat că de la începutul anului, în evidențele medicului de familie, figurează peste 60 de cazuri de oreion.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a explicat într-o conferință de presă că 12 cazuri din cele peste 60, sunt cazuri grave, cu complicații,  persoanele afectate având meningită, motiv pentru care se află în spital.

catalina zorescu

„Nu este o situație normală, în primul rând medicul de familie de acolo avea obligația legală să ne anunțe despre evoluția acestui focar epidemic, cazurile depistându-se încă de la începutul lunii ianuarie”, a declarat Cătălina Zorescu.

Aceasta a mai arătat că medicul de familie va suporta măsurile impuse de legislația în domeniu, iar la cabinetul doctorului va fi trimisă o echipă de control din partea DSP.

Adjuncta Direcției de Sănătate Publică Suceava a precizat că în ianuarie în comunitatea de la Mironu s-au înregistrat patru cazuri de oreion, în februarie au fost 17, în martie 21, iar în aprilie, până în prezent, 16 cazuri.

Zorescu a mai spus că numărul mare de îmbolnăviri este cauzat și de condițiile necorespunzătoare de la Școala din Mironu.

„Am constatat că într-o clădire foarte veche de peste 120 de ani, învață peste 300 de copii, în trei schimburi, în doar cinci săli de clasă, fără sursă de apă, fără posibilitatea de a se spăla pe mâini”, a spus Zorescu precizând că materialele dezinfectante, săpunurile, gelurile oferite sunt degeaba în condițiile în care copiii nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini.

În opinia directorul adjunct al DSP Suceava, situația ar putea fi rezolvată printr-o colaborare între factorii responsabili, de aceea conducerea Direcției de Sănătate Publică a solicitat Instituției Prefectului să organizeze întâlniri la care să participe reprezentanții Inspectoratului Școlar, precum și cei ai autorităților publice locale.

„Lucrurile trebuie să se schimbe, copiii din această comunitate trebuie să aibă condiții salubre, igienice, atât în școală, cât și în grădiniță”, a mai spus Zorescu.

În prezent, la Spitalul Județean, sunt internați șapte copii cu meningită urliană, patru fiind din Mironu, doi din Gura Humorului și unul din Berchișești, ceea ce demonstrează că fenomenul se extinde.

Cătălina Zorescu și-a exprimat îngrijorarea în privința extinderii focarului, amintind că în localitatea Mironu s-au înregistrat în trecut și alte câteva focare de boală, de hepatită virală de tip A, epidemie de rujeolă-rubeolă sau meningită acută virală.

„Ne este frică că vom repeta aceleași situații din anii precedenți”, a întărit Zorescu.

Totodată, directorul adjunct al DSP Suceava a explicat că aceste comunități în care se semnalează focare constituie mereu surse de îmbolnăvire și factori de risc pentru populația întregului județ.

Mai mult, după cum a precizat Cătălina Zorescu, oreionul este o boală care se previne prin vaccinare, începând din 2005 existând posibilitatea ca micuții să fie vaccinați.

Potrivit evidenței DSP Suceava, 11 dintre cazurile înregistrate sunt la copii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, iar 45 de cazuri la copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

 

 


Intră acum și în grupul de