A debutat a XXII-a ediție a Concursului Internațional Studențesc de Calculatoare „HARD &SOFT”


Intră acum și în grupul de

hard & soft

La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava are loc în perioada 18 – 22 mai 2015 cea de-a XXII-a ediție a Concursului Internațional Studențesc de Calculatoare „HARD &SOFT”.

Competiția este adresată studenților din domeniile Calculatoare, Electronică şi Automatică, fiind organizată de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC) din cadrul USV. Concursul își propune să testeze competențele tehnice, hardware și software, şi de relaționare ale viitorilor ingineri. Pe parcursul celor cinci zile, echipe formate din câte patru studenți vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate.

Potrivit reprezentanților USV, anul acesta s-au înscris la concurs 15 echipaje – 10 din ţară (Cluj Napoca și Oradea cu câte un echipaj, București, Timișoara, Iaşi și Suceava cu câte 2 echipaje) şi 5 din străinătate (Cernăuţi și Vinița – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova, Ilmenau – Germania, Novi Sad – Republica Serbia).

„Tema propusă pentru ediţia 2015 a concursului se intitulează Vânatoarea de comori şi are ca subtitlu Wearables go Walkabout. Participanţii au ca sarcină realizarea unui sistem portabil care să îndeplinească trei sarcini distincte: 1) orientare spațială: urmărirea unui traseu parcurs de către un subiect uman în campus, cu ajutorul tehnologiei RFID și monitorizat pe Twitter; 2) colectarea și înregistrarea de date biometrice de la subiect și mediul înconjurător: puls, respirație, temperatură corporală și a mediului înconjurător, distanța parcursă, umiditate etc.; 3) vânătoarea de „comori electronice”: sistemul trebuie să identifice și să măsoare „o comoară electronică” la fiecare punct intermediar de pe traseu”, se arată într-un comunicat al USV.

Sursa citată a mai arătat că fiecare echipă are la dispozitie un kit Intel Edison cu interfaţa Arduino (sponzorizare oferită de compania Intel), un subsistem RFID cu două tag-uri, senzori pentru date biometrice și de mediu, senzori pentru identificarea şi măsurarea „comorilor electronice”.

„Echipele concurente au urmatoarele sarcini de lucru: să contruiască un accesoriu portabil; să colecteze date biometrice de la subiect și să monitorizeze mediul; să identifice și să măsoare în mod autonom un parametru cheie al „comorii electronice”; să colecteze și să înregistreze date referitoare la traseul parcurs cu ajutorul tehnologiei RFID; să comunice evoluția folosind Twitter prin intermediul retelei Wi-Fi din campus; să descarce toate datele într-un format impus și să le trimită juriului, la întoarcerea la bază; să afișeze pentru public evoluția echipei proprii și datele colectate într-o manieră personalizată.

Fiecare echipă își va crea un cont pe Twitter, prin intermediul căruia va comunica cu juriul și va raporta evoluția până la jurizare”, au precizat organizatorii competiției internaționale.

Juriul ediţiei 2015 a concursului este prezidat de Timothy Hall (Universitatea din Limerick, Irlanda) şi este format din următorii membri : Ciaran MacNamee şi Kevin Johnson (Universitatea din Limerick, Irlanda), Nicolae Foica şi Alexandru Nasalean (ServiceXpert GmbH Munchen, Germania), Jean-Michel Duthilleul (Université Lille 1, Franţa).

 

 


Intră acum și în grupul de