Cadre didactice de la Liceul Tehnologic Cajvana, la Liceul Teoretic „Pan Halippa”din Edineț, Republica Moldova


Intră acum și în grupul de

La sfârșitul săptămânii trecute un grup de cadre didactice de la Liceul Tehnologic Cajvana, Suceava, a participat la o nouă activitate din cadrul proiectului educațional “Conexiuni de suflet” demarat în acest an școlar, proiect inițiat din dorința de a fi mai aproape de frații din Republica Moldova.

Vizita delegației Liceului Tehnologic Cajvana din Suceava la Edineț, în Republica Moldova a fost a treia activitate desfășurată în cadrul acestui proiect.

Astfel, Prutul a fost trecut peste “podul de cărți”, cu această ocazie fiind donate cărțile strânse în cadrul campaniei “Donează carte românească” desfășurată în cadrul Liceului Tehnologic Cajvana.  “Darul nostru e unic, dar e făcut din suflet, pentru suflet.” , a specificat doamna învățătoare Tomuț Cristina, în cuvântul de deschidere.

Cadrele didactice gazdă au pregătit prezentări despre localitatea lor, invitând apoi musafirii la o “ masă rotundă ”, în cadrul căreia au expus interferențe didactice din învățământul românesc de o parte și de alta a Prutului. A urmat apoi vizitarea liceului, a sălii de sport și a celorlalte anexe ce aparțin Liceului  Teoretic „Pan Halippa”.

Organizatorii au mai pregătit și drumeții în raionul Edineț , programe de divertisment, oaspeții participând cu plăcere și entuziasm la activitățile din cadrul  proiectului. Au rămas plăcut surprinşi de parcul din raionul Edineț, de concertul formației “Holograf” organizat în weekend, dar şi de mâncărurile specifice pregătite și servite de gazde.

Unul dintre obiectivele turistice vizitate a fost Mănăstirea Zăbriceni, care, încă de la începuturile ei, pe lângă viața monahală, ea a avut și o misiune pastoral-misionară și culturală destul de intensă.  Înființată la data de 4 august 1999, cu binecuvântarea și sprijinul PS Episcop Dorimedont. așezământul monahal este amplasat la o margine de pădure, într-un loc pitoresc.  Grupul oaspete a putut să se închine celor două icoane deosebite ale Maicii Domnului: prima, numită „Povățuitoarea” de la Mănăstirea Zăbriceni, iar a doua reprezintă o copie a Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-ascultătoarea” adusă din Athos.

 „Se spune că cele mai bune și mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse, ele trebuiesc simțite din inimă, iar Cetatea Soroca, este unul dintre locurile din țara noastră, unde nu avem nevoie de cuvinte și descrieri lungi”, a povestit doamna profesoară de limba și literatura română, Robu Oana. “Am asistat la unul dintre cele mai impresionante momente din viață, redeschiderea unui monument care leagă trecutul de prezent și de viitor. După aproape doi ani de la demararea lucrărilor de restaurare, Cetatea Soroca şi-a redeschis în sfârşit uşile pentru vizitatori. Ne-am bucurat  să ne aflăm acolo printre miile de oameni din toate colţurile ţării care au participat la inaugurarea fortăreţii renovate”, a specificat doamna Robu.

“Soroca este singura dintre cele patru cetăți moldovenești de la Nistru (Hotin, Soroca, Tighina și Cetatea Albă)  și se află în prezent pe teritoriul controlat de Republica Moldova, este și singura care a conservat, deasupra portalului, capul de bour moldovenesc”, a specificat domnul director al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul de istorie Robu Nicolae.

“Un alt important obiectiv turistic vizitat în scurta excursie a fost Mânăstirea Cosăuţi. Fiind cuibărită într-o meandră a Nistrului, la nord de cetatea Soroca, locul este deosebit de pitoresc, între dealuri şi păduri, lângă un iaz. Nu departe este un izvor, a cărui apă este neînsetată, lacrima pământului natal. Nu e de mirare că s-a înălţat o mânăstire, însă aceasta e mai nouă decât pare, fiind inaugurată prin anii 1990. Totuş mai 2i, pe locul actualei mânăstiri a existat acum câteva secole o alta, mai modestă, apoi doar un paraclis ruinat. Apa se revărsa de peste tot, învolburată, după mai multe zile de ploaie. Cu toate acestea, lângă era un covor de flori. Chiar dacă modestă şi recentă, Mânăstirea Cosăuţi nu este de ocolit. Este un loc frumos ce completează suita de mânăstiri româneşti nistrene.” au povestit turiștii.

“Totuşi, pe locul actualei mânăstiri a existat acum câteva secole o alta, mai modestă, apoi doar un paraclis ruinat. Apa se revărsa de peste tot, învolburată, după mai multe zile de ploaie. Cu toate acestea, lângă era un covor de flori. Chiar dacă modestă şi recentă, Mânăstirea Cosăuţi nu este de ocolit. La mănăstirea Cosăuţi vin numeroşi credincioşi, călători şi turişti care işi alină sufletul şi găsesc aici clipe de înălţare. Este un loc frumos ce completează suita de mânăstiri româneşti nistrene “ povestesc localnicii.

,,Am încercat să-i apropiem de sufletul nostru şi cred că am și reuşit. Ceea ce s-a petrecut aici a fost mai mult decât o primire de oaspeţi. Pot să spun cu certitudine că aici a avut loc o activitate culturală şi sper ca încărcătura emoţională să fie dusă şi în Bucovina”, a declarat directorul Liceului Tehnologic Cajvana, domnul Robu Nicolae.

Următoarea activitate se va desfășura în data de 23 mai 2015, în cadrul Simpozionului Internațional “Armonie prin joc și cânt, port și cuvânt” organizat an de an la Liceul Tehnologic Cajvana, iar frații noștri ne vor fi parteneri și, din nou “oaspeți”, de fapt vor veni la ei acasă deoarece “vorbesc și trăiesc românește ”.

Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana,

responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana


Intră acum și în grupul de