Suceava are trei noi cetățeni de onoare


Intră acum și în grupul de

Municipiul Suceava s-a îmbogățit cu trei cetățeni de onoare, după ultima ședință de Consiliul Local ce a avut loc joi, 18 iunie.

Consilierii locali suceveni au aprobat astfel oferirea titlului de „Cetățean de onoare”, dar post-mortem, fostului primar al Sucevei din perioada 1972 – 1980, Ion Siminiceanu.

De asemenea, cu titlul onorific au fost desemnați și profesorul Viorel Ieremie de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, dar și doctorul inginer Emil Mateiaș.

Oferirea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare” fostului primar al Sucevei Ion Siminiceanu a fost propusă de actualul primar al Sucevei, Ion Lungu, în cadrul ceremoniei de înmormântare a lui Ion Siminiceanu, de săptămâna trecută.

Ion Siminiceanu

Ion Siminiceanu s-a stins din viață la data de 9 iunie a.c. și a fost condus pe ultimul drum de peste o sută de persoane, printre care și reprezentanți ai administrației județene și locale.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, înainte de votarea proiectului de hotărâre privind oferirea titlului de „Cetățean de onoare”, toți consilierii suceveni s-au ridicat și au păstrat un moment de reculegere pentru cel de care se leagă modernizarea municipiului Suceava.

Pe lângă funcția de primar pe care a deținut-o în perioada1972 – 1980, Ion Siminiceanu a mai fost prim-vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava între 1980-1989, după care, între 1989-1990 a fost ambasador al României în Cuba.

În perioada în care a fost primar al Sucevei s-au pus bazele modernizării și sistematizării orașului așa cum îl cunoaștem astăzi. De asemenea, în acea perioadă s-au construit cartierele George Enescu, Burdujeni, Zamca și Alexandru cel Bun pentru muncitorii din întreprinderile industriale nou înființate. Totodată, s-a dezvoltat transportul în comun prin înființarea liniei de troleibuz și s-a amplasat statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare în Parcul Șipote.

Ion Siminiceanu a avut și o contribuție importantă la înfiinațarea Institului de Învățământ Superior din Suceava, actuala Universitate „Ștefan cel Mare” Suceava, fiind numit prorector încă de la înființare. În plan cultural a coordonat Comitetul de Cultură și Artă Suceava, a înființat Concursul Național de Poezie „Nicolae Labiș” și a susținut și promovat Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Tot în cadrul ședinței de Consiliu Local și profesorul Viorel Ieremie de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava a primit titlul onorific de „Cetățean de onoare al municipiului Suceava” întrucât încă din 2008 a inițiat, coordonat și promovat „Festivalul național concurs Video Art pentru liceeni”. Concomitent, el a înființat și coordonat Clubul Video Art, iar prin activitatea depusă a contribuit în calitate de delegat al României la Congresul UNICA din 2014, care a consfințit Acordul UNICA pentru derularea Festivalului în România, la Suceava, în 2016.

„Cetățean de onoare al municipiului Suceava” a fost desemnat și doctorul inginer Emil Mateiaș pentru faptul că este este iniţiatorul şi sponsorul afilierii României la Uniunea Internaţională de Cinema. Emil Mateiaș este deţinător al titlului de doctor în specialitatea tuburi cinescoape color, oferit de Colegiul Internaţional al Concernului Philips, Olanda.

Datorită lui, în anul 2016, în municipiul Suceava, se va desfăşura Festivalul Mondial Anual al Cinematografiei de Amatori.

festivalul unica (1)
De la stânga la dreapta: Viorel Ieremie, Mihai Dimian, Ion Lungu, Georges Fondeur (preşedintele UNICA) și Emil Mateiaș.

 


Intră acum și în grupul de