Se caută „Oamenii Timpului”! CJ Suceava acuzat că a refuzat să susțină o campanie de recunoaștere a personalităților din județ


Intră acum și în grupul de

Sucevenii sunt invitați să recunoască, să nominalizeze și să premieze personalități care și-au dovedit excelența în zece domenii ale vieții culturale și sociale. Una dintre cele mai vechi publicații românești, revista de cultură contemporană „Timpul”, fondată la 15 martie 1876 și care l-a avut ca redactor, și apoi prim-redactor, în perioada 1877 – 1883 pe poetul Mihai Eminescu, a inițiat campania „Oamenii Timpului”. Campania este una regională, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, dar și în orașele Chișinău și Cernăuți, din Republica Moldova, respectiv Ucraina.

Conferița de lansare a proiectului în județul Suceava a avut loc în cursul zilei de joi, 13 august, la restaurantul Padrino, la eveniment participând fălticeneanul Daniel Șandru, directorul revistei TIMPUL şi profesor asociat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, și Adriana Nazarciuc, președintele Asociației Revistei TIMPUL.

Daniel Sandru, Adriana Nazarciuc

Adriana Nazarciuc, președintele Asociației Revistei TIMPUL a declarat că scopul campaniei „Oamenii Timpului” este acela de recunoaștere publică a acelor personalități și organizații din plan local, național și internațional, care pe parcursul ultimului an și-au dovedit excelența.

„Campania <<Oamenii Timpului>> își propune să facă o reverență, ceea ce este de datoria fiecărei comunități, oamenilor de valoare, oamenilor cu proiecte și rezultate deosebite pe care le-au obținut în localitatea lor natală sau dacă sunt în altă parte, dar provin de aici”, a spus Adriana Nazarciuc.

Ea a menționat că oricine poate propune pe site-ul campaniei (www.oameniitimpului.ro), până la data de 15 septembrie, persoane care s-au remarcat în zece domenii de activitate, urmând ca după aceea toate propunerile să fie documentate și analizate, avându-se în vedere rezultatele înregistrate în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015 de acele persoane.

„Vor fi nominalizări la nivelul fiecărui județ din Regiunea Nord-Est, după care vor fi supuse unui juriu național. După aceea, vor urma și voturi ale publicului, dar decizia finală pentru decernarea premiilor va reveni juriului național. Vor exista gale la nivelul fiecărui județ, iar gala finală se va desfășura la Iași, în sala mare a Teatrului Național, pe data de 12 decembrie 2015”, a explicat Nazarciuc.

La rândul său, Daniel Șandru, directorul revistei TIMPUL, a ținut să declare că evenimentul se află la cea de-a doua ediție, prima fiind adresată doar ieșenilor, în 2014. El a arătat că dorește ca proiectul să capete un caracter național, în 2018 sperând să realizeze „Marea Unire Culturală”.

„Ne-am gândit că proiectul trebuie să primească o anvergură mai importantă în așa fel încât anul acesta am pornit în forță în toată Regiunea de Nord-Est”, a menționat directorul revistei TIMPUL.

El a adăugat faptul că proiectul implică foarte mult publicul, fiind zece categorii unde se pot face nominalizări până la data de 15 septembrie, respectiv Literatură, Arte, Educație și Cercetare, Memorie și Istorie, Societate civilă, Diplomație publică, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

„Sunt zece categorii și vor fi așadar 80 de nominalizați. Fiecare județ, respectiv orașele Chișinău și Cernăuți, vor avea câte zece nominalizați pe toate cele zece  categorii. Acești zece nominalizați vor fi prezentați comunității locale în cadrul unor gale locale care se vor desfășura în lunile octombrie și noiembrie. După aceste gale locale va avea loc gala finală”, a mai arătat Daniel Șandru.

Consiliul Județean Suceava a spus pas unei asocieri în vederea finanțării proiectului

Deși celelalte județe în care se desfășoară campania de recunoaștere a valorilor și-au arătat disponibilitatea de a susține financiar proiectului Asociației Revistei TIMPUL, la Suceava, Consiliul Județean nu a găsit 29.000 de lei pentru a finanța campania.

Daniel Șandru s-a arătat foarte dezamăgit de faptul că în urma discuțiilor pe care le-a purtat cu conducerea Consiliului Județean Suceava nu a existat o deschidere față de proiect.

El a susținut că CJ Suceava a motivat prin faptul că toate fondurile alocate domeniului cultural au fost împărțite încă de la începutul anului.

„Asta îmi amintește de epoca cincinalului când totul era planificat, dar tocmai în această perspectivă, ca politolog, pot spune că o comunitate nu avansează în felul acesta prin planificare pentru simplul motiv că realitatea e dinamică și fluidă”, a precizat Șandru.

El a subliniat faptul că mai bine de jumătate din bugetul total al campanei, care este de 420.000 lei, este susținut de județul Iași, iar celelalte cinci județe parte a proiectului urmând să contribuie cu 29.000 de lei, bani pentru desfășurarea galei locale și deplasarea celor 10 personalități din Suceava până la Iași, la Gala finală.

Cu toate acestea, Daniel Șandru a explicat că Suceava este unul dintre cei mai puternici competitori în cadrul acestei campanii.

„Suceava este cel mai urbanizat județ din Regiunea de Nord-Est, are cele mai multe orașe, prin urmare are cele mai multe instituții de cultură. În al doilea rând, Suceava este un reper pe harta culturală a țării, prin personalitățile de excepție care s-au remarcat în tradiția noastră culturală. În al treilea rând, Suceava este un județ, chiar și spre deosebire de Iași, foarte bogat. Prin urmare, datoria decidenților din aceste comunități este să aloce o parte din bugetul nostru, al cetățenilor, și spre promovarea oamenilor de valoare”, a menționat Daniel Șandru.

Întrucât la Consiliul Județean Suceava ușile i-au fost închise, directorul revistei TIMPUL a spus că va încerca să găsească fondurile necesare la Primăria Suceava, dar și la oamenii de afaceri din județ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de