Ziua Mondială a Diabetului, marcată şi la Suceava printr-o campanie de informare şi testarea gratuită a glicemiei


Intră acum și în grupul de

IMG_0665Ziua Mondială a Diabetului, care se sărbătoreşte, anual, în data de 14 noiembrie, a fost marcată şi la Suceava prin organizarea unei campanii de informare a populaţiei privind această maladie, dar şi prin testarea gratuită a glicemiei atât a personalului care lucrează în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, cât şi a aparţinătorilor unor pacienţi sau a persoanelor care au păşit pragul unităţii pentru diverse probleme.

Medicul primar în specialitatea diabet, nutriţie, boli metabolice Gabriela Creţeanu, a declarat, joi, că Ziua Mondială a Diabetului a fost instituită în 1991, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de creşterea continuă a numărului de cazuri noi de diabet, iar în anul 2006, Ziua Mondială a Diabetului a devenit o zi oficială a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/225.

Medicul sucevean a spus că Ziua Mondială a Diabetului este cea mai importantă campanie cu această temă, atingând o audienţă globală de peste un miliard de persoane, în 160 de ţări.

spital suceava

“Campania îşi doreşte să atragă atenţia asupra unor probleme de importanţă vitală pentru comunitatea pacienţilor diabetici şi păstrează această maladie în atenţia factorilor de decizie politici, dar şi a marelui public”, a subliniat Creţeanu.

Ea  a precizat că motto-urile din acest an ale Zilei Internaţionale a Diabetului sunt :” Dezvoltarea nutriţiei: stoparea epidemiei de diabet zaharat prin alimentaţie sănătoasă”, “Luaţi atitudine! Schimbaţi-vă viaţa azi!” şi “Acţionaţi acum pentru a schimba ziua de mâine!”.

IMG_0656

Medicul Gabriela Creţeanu a explicat că diabetul este o boală cronică “devastatoare”, care produce cele mai multe invalidităţi, precum orbirea şi amputaţiile netraumatice, dar complicaţii cardio-vasculare şi este caracterizată prin tulburări ale metabolismului cauzate de lipsa sau insuficienţa insulinei, arătând că dacă diagnosticarea iniţială acestei boli este întârziată, mulţi pacienţi cu diabet de tip 2 suferă de cel puţin o comorbiditate la momentul diagnosticului.

Creţeanu a spus că printre cauzele apariţiei acestei boli se numără supragreutatea corporală, alimentaţia nesănătoasă, lipsa mişcării arătând că un stil de viaţă sănătos poate preveni, cu până la 70 la sută, apariţia cazurilor noi de diabet de tip 2, dar şi reducerea complicaţiilor pentru pacienţii déjà diagnosticaţi.

Referindu-se la diabetul de tip 1(când pancreasul nu mai produce deloc insulină), medicul diabetolog sucevean a precizat că acesta nu poate fi prevenit, însă stilul de viaţă sănătos constituie o parte importantă în managementul bolii.

Şeful Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SJU Suceava a spus că potrivit unui studiu epidemiologic Predatorr, ale cărui rezultate au fost publicate în anul 2014, prevalenţa acestei boli în România este de 11,5 la sută, în timp ce în regiunea Nord-Est, inclusiv în judeţul Suceava, prevalenţa maladiei este mai mare, respectiv de 12,38 la sută.

IMG_0674

Ea a mai spus că aceste rezultate arată că trebuie pus accentul mai mult pe responsabilizarea populaţiei, autorităţilor, dar şi a pacienţilor cu diabet, pentru a adopta măsuri care să conducă atât la prevenirea apariţiei acestei boli, cât şi la managementul corespunzător al maladiei.

Medicul sucevean a arătat că Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, înfiinţat în urmă cu aproximativ 30 de ani, are în evidenţă 33 500 de persoane diagnosticate cu diabet, iar media lunară a cazurilor noi diagnosticate este de 350-400 de persoane.

Ea a subliniat că incidenţa acestei boli în rândul tinerilor este mai mare în acest judeţ faţă de judeţele din sudul ţării precizând că în evidenţele Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava se află aproximativ 130 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani.

Medicul primar în specialitatea diabet, nutriţie, boli metabolice a spus că în cadrul campaniei de informare şi testare gratuită a glicemiei organizată, joi, în holul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost distribuite materiale informative cu privire la modalitatea de prevenire a diabetului şi complicaţiilor acestuia, factorii de risc ce favorizează apariţia bolii, dar şi principiile unei alimentaţii sănătoase.

Ea a arătat că acţiunea de marcare a Zilei Mondiale a Diabetului a fost organizată la Suceava de Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava cu sprijinul conducerii SJU Suceava, al companiilor farmaceutice Sanofi şi Novo Nordisk, precum şi a Clubului Rotary Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că în trimestrul al III-lea din 2015 au fost depistate în judeţul Suceava 448 de cazuri noi de diabet, din care 104 insulino-dependenţi, iar 344 insulino-independenţi.

Ea a spus că în judeţul Suceava se află în evidenţă 26 095 de persoane cu diabet zaharat din care 3319 primesc insulină, iar 22 776 antidiabetice orale.


Intră acum și în grupul de