Centru de Radioterapie la Suceava. Investiţia, de 13 milioane de euro, se va finaliza în 8-12 luni


Intră acum și în grupul de

Contractul de concesionare a unei suprafeţe de 1000 de metri pătraţi, destinate construcţiei la Suceava a unui centru de radioterapie, a fost semnat, luni, de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava, Vasile Râmbu şi de Sorin Blaga, reprezentantul desemnat de firma clujeană, cea care va investi aproximativ 13 milioane de euro pentru implementarea acestui proiect.

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat, luni, că suprafaţa de teren concesionată este situată în curtea spitalului vechi, între compartimentul de Dermatologie şi Secţia de Oncologie şi este destinată construcţiei Centrului de Radioterapie.

Vasile Rambu

El a explicat că, din 2013, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, s-au început demersurile pentru înfiinţarea unui astfel de centru la Suceava ţinându-se cont de incidenţa bolilor oncologice în România, dar şi în judeţul Suceava.

Râmbu a precizat că, după aproape doi ani, s-a ajuns în acest stadiu, al încheierii contractului de concesiune a suprafeţei respective  cu firma Lotus SRL din Cluj- Napoca, o firmă nou apărută pe piaţă, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea radioterapiei în plan naţional şi internaţional, şi care va investi aproximativ 13 milioane de euro în construcţia şi dotarea centrului de radioterapie de la Suceava.

Unul dintre reprezentanţii firmei Lotus SRL Cluj-Napoca, Antoaneta Roca, a prezentat proiectul ce va fi implementat la Suceava arătând că se doreşte realizarea unui Centru de radioterapie, la standarde europene.

Ea a spus că, potrivit statisticilor, în România sunt peste 600 000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, iar în fiecare an se înregistrează peste 80 000 de cazuri noi de cancer arătând că, în conformitate cu standardele internaţionale, mai mult de 50 la sută dintre aceşti pacienţi ar trebui să beneficieze la un anumit moment al tratamentului şi de radioterapie, însă în România sunt, în prezent, puţine centre de radioterapie.

Antoaneta Roca a mai spus că investiţia, estimată la aproximativ 13 milioane de euro, era necesară în zona de Nord-Est a ţării, în condiţiile în care în regiunea Moldovei nu există decât un singur centru de radioterapie şi anume la Iaşi, iar listele de aşteptare sunt foarte mari şi timpul îndelungat de aşteptare pentru pacienţii oncologici poate fi nefavorabil.

Ea a subliniat că realizarea unui centru de radioterapie la Suceava va reduce timpul de aşteptare pentru pacienţii oncologici din judeţul Suceava, existând posibilitatea de a fi ajutaţi şi pacienţii din Ucraina sau din Republica Moldova.

Roca a spus că la Suceava există şi hotărârea factorilor locali de a sprijini acest proiect, iar investiţia se doreşte a fi “un pilon de referinţă” pentru pacienţii din zona de Nord-Est a României, dar şi pentru pacienţii din Ucraina şi Republica Moldova.

Reprezentantul firmei clujene a mai spus că în cadrul proiectului se vor instala echipamente performante pentru diagnosticul şi tratamentul radioterapeutic, dar şi realizarea unui parteneriat continuu cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Ea a precizat că proiectul va fi implementat în două etape: în prima etapă va fi instalat un echipament performant de radioterapie şi un computer tomograf, iar capacitatea de ocupare este estimată că va fi de 80 la sută, în timp ce în a doua etapă a proiectului va fi instalat un al doilea echipament de radioterapie şi va fi implementat şi echipamentul de medicină nucleară, respectiv PET-CT, ce conferă o mai mare acurateţe din punct de vedere imagistic a leziunilor tumorale, precum şi instalarea mini-ciclotron.

Roca a spus că echipa medicală a centrului de radioterapie va fi formată pentru început din medici, fizicieni, asistenţi medicali de la Iaşi, care au acceptat implicarea în acest proiect.

Un alt reprezentant al firmei respective, Gheorghe Coica, a spus că graficul de implementare a proiectului este de 8-12 luni, iar în perioada următoare se fac demersuri pentru obţinerea tuturor avizelor de la instituţiile abilitate, inclusiv de la CNCAN.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că judeţul Suceava are o populaţie numeroasă, iar incidenţa bolilor oncologice este mare arătând că o astfel de investiţie era necesară.

“Soluţia nu este în nici un caz în zona publică. Nu puteam să găsim o finanţare suficientă astfel încât să ne permită să facem o asemenea de investiţie. Sunt totuşi câteva milioane de euro în joc. Soluţia corectă, pe care am găsit-o, este concesiunea unui teren, pe care astăzi o şi aprobăm şi o validăm prin semnarea contractului, iar din zona privată va veni partea financiară, partea de organizare, partea de dotare cu resursă logistică materială şi umană. Evident, formula de sistem va fi gândită în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi cu noi, ca parteneri. Eu cred că e un moment important pentru Suceava, să demonstrăm că zona publică şi zona privată poate să facă ceva important”, a spus Nechifor subliniind că o astfel de investiţie cu fonduri publice ar fi fost posibilă, cel mai probabil, peste mulţi ani.

El a spus că Centrul de radioterapie va fi util pentru pacienţii oncologici din judeţul Suceava, în condiţiile în care vor putea beneficia de un tratament modern, mai aproape de domiciliu.

nechifor bradatan rambu boliacu (1)

“Sperăm să vedem investiţia cât mai repede”, a mai spus Nechifor.

La rândul său, coordonatorul Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul primar oncolog Doina Elena Ganea, a declarat că realizarea unui astfel de centru de radioterapie la Suceava este importantă atât pentru pacienţii oncologici adulţi, cât şi pentru copiii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni, întrucât va permite realizarea unei secvenţe de radioterapie mai aproape de domiciliul pacienţilor.

Medicul sucevean a spus că  în România există doar câteva centre specializate pe oncologia pediatrică, respectiv la Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Ea a explicat că existenţa unui astfel de centru la Suceava ar fi foarte avantajoasă pentru copiii cu boli oncologice atât din punct de vedere medical, cât şi social şi psihologic, întrucât ar permite ca măcar secvenţa de radioterapie să se desfăşoare într-un altfel de confort, mai aproape de domiciliu, având şi suportul familiei.

Coordonatorul Secţiei de Oncologie din cadrul SJU Suceava a spus că ar fi de dorit ca la Suceava să existe şi specialitatea oncologie pediatrică şi speră ca măcar un absolvent al Facultăţii de Medicină să îmbrăţişeze această specialitate şi să-şi dorească să profeseze la Suceava, iar în acest fel s-ar putea întregi asistenţa medicală pentru această patologie.(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de