DSP Suceava: Finanţarea din acest an pentru programele naţionale de sănătate este „mulţumitoare”


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul  epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că finanţarea pentru programele naţionale de sănătate pentru anul curent este mulţumitoare şi permite o planificare corespunzătoare a achiziţiilor de materiale de laborator, reactivi şi medicamente.

catalina zorescu adrian popescu DSP Suceava

Zorescu a spus că fondurile pentru derularea programelor naţionale de sănătate au fost repartizate de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii ianuarie 2016 şi permit o planificare a achiziţiilor de materiale, medicamente şi reactivi.

Ea a mai spus că pentru derularea programului naţional de vaccinări s-au alocat în acest an 462 000 de lei, din aceste fonduri urmând să fie achitate şi sumele corespunzătoare medicilor de familie care sunt incluşi în campaniile de vaccinare.

Zorescu a precizat că pentru programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile bugetul alocat pentru acest an este de 274 000 de lei, cu 50 la sută mai mare decât în anul 2015.

Un alt program naţional derulat de DSP Suceava este cel de monitorizare a factorilor de risc din mediu, pentru care s-au alocat în acest an 35 000 de lei, în cadrul acestui program fiind monitorizată, printre altele, calitatea apei şi a aerului.

Directorul adjunct al DSP Suceava a adăugat că pe lângă programele naţionale de sănătate derulate de instituţie, mai sunt şi alte programe care se finanţează prin DSP, dar sunt derulate de unităţile sanitare din judeţ.

Astfel, cea mai mare finanţare o are progamul naţional HIV-SIDA care are alocate 5 082 000 de lei pentru anul 2016, în cursul lunii ianuarie 2016 pentru asigurarea necesarului de medicamente antiretrovirale fiind alocate 499 184 de lei.

“În anul 2015 nu au fost înregistrate discontinuităţi în finanţarea acestui program”, a spus Zorescu adăugând că anul trecut erau înregistrate 228 de persoane diagnosticate cu HIV-SIDA din care 211 sunt pacienţi în evidenţă activă, iar 198 sunt pacienţi aflaţi în tratament cu medicamente antiretrovirale.

Ea a precizat că în anul 2015 s-au înregistrat cinci decese, dintre care două au fost la pacienţi ce fuseseră diagnosticaţi în cursul anului.

Tot în 2015 au fost diagnosticate cu HIV-SIDA alte 25 de persoane.

Un alt program naţional de sănătate finanţat prin DSP Suceava şi derulat de unităţile sanitare este programul naţional de control al tuberculozei pentru care au fost alocate de Ministerul Sănătăţii 214 000 de lei, finanţarea fiind la nivelul anului precedent, a subliniat Zorescu.

Ea a mai spus că pentru programul naţional de screening al cancerului de col uterin s-au alocat în acest an 211 000 de lei, la fel ca şi în anul trecut.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că pentru capitolul acţiuni prioritare de sănătate, care se desfăşoară doar la SJU Suceava, au fost alocaţi 272 000 de lei pentru Secţiile ATI adulţi şi copii, fonduri necesare completării nevoilor de asigurare a asistenţei medicale, alţi 180 000 de lei au fost alocaţi pentru acţiunea prioritară privind tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut şi 75 000 de lei pentru acţiunea prioritară privind tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral în cadrul căreia sunt finanţate medicamentele trombolitice necesare dezobstrucţiei vasului cerebral trombozat şi vindecarea pacienţilor cu AVC.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de