FOTO Școala gimnazială din Boroaia, adusă la standarde europene printr-o investiție de 1.500.000 lei


Intră acum și în grupul de

Elevii din comuna suceveană Boroaia au început cursurile semestrului al II-lea al acestui an școlar într-o unitate recent modernizată și adusă la standarde europene. Printr-un program de dezvoltare locală, cu fonduri de la Guvern, Primăria Boroaia a reușit să creeze condiții optime pentru elevii și profesorii care până nu demult stăteau și înghețau în sălile de clasă.

scoala boroaia

Pentru comunitatea din Boroaia ziua de vineri, 19 februarie, a însemnat un mare prilej de bucurie, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” din localitate a fost resfințită, ca urmare a lucrărilor de reabilitare și modernizare ce s-au desfășurat timp cinci luni.

Printre invitații boroienilor s-au aflat și președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, deputatul Ioan Stan și inspectorul general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr.

Stan Nechifor Berariu Morosan Lazar

Aceștia au fost primiți cu multă căldură de elevi îmbrăcați în straie tradiționale, după care un sobor format din șapte preoți a oficiat o slujbă de sfințire a școlii, precum și o slujbă de pomenire a celor care au învățat zeci de generații de elevi.

În cuvântul său, părintele Alexandru Argatu a ținut să-l felicite pe primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu, pentru buna gospodărire a localității, apreciind că faptele sale sunt deosebite.

„Faptele se tot văd. Se realizează din ce în ce mai frumos și tot mai bine”, a spus părintele Alexandru Argatu.

La rândul său, directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia, prof. Lucia Moroșan, le-a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea proiectului, primarului Vasile Berariu, cel care a avut inițiativa de a moderniza școala, consilierilor locali, dar și președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, și deputatului Ioan Stan.

scoala (3)

„Avem condiții deosebite, o să fie cald, o să fie lumină și o să fie frumos. Copiii noștri trebuie doar să învețe carte pentru că au rădăcini, avem tradiții, repere, modele. Foarte mulți dintre cei care au învățat la școlile din comuna Boroaia au ajuns acum oameni de seamă, în țară și peste hotare. Un exemplu pentru învățămânul boroian a fost învățătorul Vasile Tomegea, al cărui nume îl poartă școala noastră din anul 1997”, a precizat Lucia Moroșan.

Primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu, a ținut să sublinieze faptul că resfințirea școlii este un moment foarte important pentru comunitatea pe care o conduce, mai ales în condițiile în care timp de 35 de ani școala nu a beneficiat de fonduri pentru a fi reabilitată în întregime.

Berariu a precizat că modernizarea unității de învățământ s-a realizat într-un timp record, în luna februarie a anului trecut a depus cererea de finanțare, la data de 16 septembrie au început lucrările, iar la 11 februarie 2016 a fost recepția lucrărilor.

„Investiția a început neașpteptat de repede, prin sprijinul domnului președinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, și a domnului deputat Ioan Stan. Mulți s-au îndoit, dar bunul Dumnezeu a ținut cu noi. Felicit constructorii care au lucrat până pe 24 decembrie, iar de pe 5 ianuarie au revenit cu forță la lucru. Nu este ușor să realizezi un asemenea obiectiv într-un termen atât de scurt”, a declarat Vasile Berariu.

boroaia

El i-a transmis și o rugăminte inspectorul general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr, de a face demersurile necesare pentru a se putea angaja o persoană care să se ocupe de întreținerea și păstrarea în bune condiții a școlii.

„Această instituție reper pentru județul Suceava trebuie să fie și întreținută. Vă rog foarte mult pentru a face demersurile necesare pentru a beneficia de încă un post de îngrijitor”, i-a transmis Berariu șefului IȘJ Suceava.

Prezent în comunitatea boroiană, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că pentru finanțarea școlii a avut sprijinul fostului premier al României, Victor Ponta, investiția fiind una de calitate, la standarde europene.

„Mă uitam la detalii, la modul cum s-a construit, aveți o școală bine echipată, cu un sistem termic complex și eficient, dar și un sistem de protecție la incendii extrem de important”, a spus Cătălin Nechifor, care le-a transmis copiilor să învețe cât mai bine.

Nechifor Berariu

De asemenea, deputatul Ioan Stan a apreciat eforturile administrației boroiene de a face cât mai multe pentru comunitate, arătând că în fiecare an au loc tot felul de activități care scot în evidență localitatea.

Inspectorul general al IȘJ Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat că instituția pe care o conduce se află într-o bătălie pentru a asigura elevilor din școlile din județ cele mai bune condiții și a precizat că autorizațiile sanitare și cele de la ISU sunt imperios necesare.

Lazar a adăugat că școala din Boroaia se alătură de acum celorlalte unități de învățământ autorizate.

„Mă bucur pentru fiecare școală pe care reușim să o aducem la standardele europene”, a arătat Gheorghe Lazăr.

Potrivit primarului comunei Boroaia, Vasile Berariu, lucrările de modernizare a școlii din localitate au costat 1.500.000 lei, din care Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a suportat 1.425.000 lei, diferența fiind suportată de Primărie.

Berariu a arătat că în următoarea perioadă se va amenaja curtea interioară a școlii și un teren de sport pe bitum, unde elevii vor putea practica handbal, baschet și tenis.

teren sport

Până să intre în amplul proces de modernizare, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia aproape că înghețau în sălile de clasă, iar instalațiile electrice reprezentau un adevărat pericol.

Directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia, prof. Lucia Moroșan, ne-a declarat că odată cu montarea unei centrale termice pe lemne în sălile de clasă va fi cald, iar totodată se face și economie.

„Așteptam foarte mult clipa aceasta, să ne mutăm într-o școală nouă, cu condiții. Era foarte frig înainte, nu puteai ține orele. Noi, cadrele didactice, ne mai mișcam prin clasă, dar copiii…”, ne-a spus Lucia Moroșan.

La Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia învață 343 de preșcolari și elevi, într-un singur schimb, fiind opt clase de gimnaziu și șapte clase la ciclul primar, iar 43 de profesori asigură procesul didactic. (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de