Studenții USV pot fi „Ambasadorii limbii române” în țări precum Italia, Spania sau Bulgaria


Intră acum și în grupul de

Studenții Universității „Ștefan cel Mare” Suceava pot fi voluntari în cadrul proiectului intitulat „Ambasadorii limbii române” în țări precum Italia, Spania sau Bulgaria.

Universitatea Suceava Pasaj

Potrivit unui comunicat al USV, instituția de învățământ superior organizează selecția voluntarilor pentru susținerea cursurilor de limbă română pentru comunitățile de români din Albania, Bulgaria, Italia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Serbia și Spania.

„Proiectul <<Ambasadorii limbii române>> își propune să vină în sprijinul românilor din afara granițelor țării, astfel încât limba maternă să fie cunoscută și păstrată în rândul tinerei generații din cadrul comunităților românești.

Prin proiectul <<Ambasadorii limbii române>>, inițiat în cadrul Departamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) împreună cu Ministerul Educației Naționale și Cercetarii Ștințifice, universitățile din România și misiunile diplomatice vor iniția un cadru care să vină în sprijinul cursurilor de limba română existente, de care să beneficieze cât mai mulți tineri români interesați de studierea limbii române”, se arată în documentul citat.

Astfel, studenții facultăților cu profil socio-uman (filologie, sociologie, antropologie, pedagogie etc) se pot înscrie până la data de 30 martie 2016, la Secretariatul Facultății de Științe ale Educației din cadrul USV, actele necesare fiind un Curriculum Vitae și o scrisoare de intenție.

Interviul va avea loc în data de 30 martie 2016, la ora 14.00, urmând ca a doua zi să fie afișate listele finale cu voluntarii selectați.

În cursul lunii aprilie 2016 va avea loc o sesiune de pregătire a voluntarilor, urmând ca perioada de începere efectivă a proiectului să fie luna mai 2016.

În documentul citat se menționează că Departamentul Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) va asigura o sumă forfetară lunară în valoare de 300 de Euro pentru fiecare voluntar, ce va asigura o parte a cheltuielilor de subzistență ale acestora.

Totodată, conform Legii 78/ 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, voluntariatul în cadrul acestui proiect va fi considerat experiență profesională și/ sau în specialitate.

De menționat este faptul că durata desfășurării acestui proiect va fi de 1-3 luni, în funcție de locație, iar costurile privind transportul, cazarea și masa pentru voluntarii implicați nu sunt asigurate.

„Asociațiile românești vor prezenta disponibilitățile existente în rândul comunității românești de a găzdui voluntarii și, eventual, de a-i integra în cadrul unor familii de români”, se mai arată în comunicatul USV. (Mihaela Tcaciuc)

 

 

 


Intră acum și în grupul de