Intră acum și în grupul de
Directorul Centrul Cultural „Bucovina”, Viorel Varvaroi, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, activitatea de anul trecut a instituției pe care o coordonează, arătând astfel că au fost organizate peste 470 de evenimente.
Prezenți la conferința de presă au fost și cei trei directori ai structuriilor aflate în coordonarea Centrului Cultural „Bucovina”, respectiv directorul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, Gonda Cojocariu, directorul Centrului pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor, Călin Brăteanu, și directorul Școlii de Arte „Ion Irimescu”, Ion Băițan.
Astfel, în cadrul conferinței, directorul Centrul Cultural „Bucovina”, Viorel Varvaroi, a declarat că toți indicatorii prevăzuți în programul minimal pentru anul precedent au fost realizați și depășiți, iar unii au fost chiar dublați.
„Pot spune cu satisfacție că activitatea pe 2015 s-a desfășurat la nivelul așteptărilor noastre și la nivelul cerințelor Consiliului Județean Suceava”, a spus Varvaroi.
El a menționat că în programul minimal au fost prevăzute 186 de proiecte pentru cele trei direcții pe care le coordonează, dar s-au realizat 476.
De asemenea, Viorel Varvaroi a precizat că în calendarul minimal al activităților nu au fost prevăzute cele 222 de spectacole de teatru pentru copii susținute de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”.
Referitor la activitatea acestui ansamblu, directorul Centrului Cultural „Bucovina” a explicat că au fost desfășurate 68 de proiecte în plus față de program, iar în total 76 de proiecte.
„Nu trebuie să neglijăm activitatea ansamblului care are aproape în fiecare zi câte o acțiune. Dacă nu folclorul, atunci teatrul pentru copii”, a spus Varvaroi.
La rândul său, directorul Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava, Gonda Cojocariu, a prezentat faptul că ansamblul participă frecvent la emisiuni, festivaluri, târguri și expoziții.
Cojocariu a mai anunțat în cadrul conferinței de presă că la sfârșitul acestei luni Ansamblul va susține un spectacol în Augsburg (Germania) și că lucrează la o nouă producție, a cărei premieră o va anunța la momentul potrivit.
Cât privește activitatea Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, anul trecut au fost realizate 25 de producții ale cursanților, 12 expoziții și 26 de spectacole.
Directorul Școlii de Arte „Ion Irimescu”, Ion Băițan, a susținut că instituția pe care o conduce are menirea de a educa și de a promova tinere talente, elevi care să vină în sprijnul celorlalte două structuri.
De asemenea, Ion Băițan a prezentat faptul că se dorește înființarea de noi clase, începând cu anul școlar viitor.
„Ne-am gândit la arta populară, la meșteșugul lemnului, la încondeierea ouălor și o clasă de dans de societate”, a spus Băițan.
Cea mai bogată activitate culturală a desfășurat-o Centrul pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor, acesta având în coordonare căminele culturale, dar și formațiile artistice din toate localitățile județului.
În acest sens, directorul Centrului pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor, Călin Brăteanu, a menționat că au fost organizate 83 de festivaluri și concursuri, 21 de târguri ale meșterilor populari, 12 saloane și expoziții de artă vizuală, 6 simpozioane, 11 participări ale formațiilor de amatori la diferite manifestări din țară, dar și 11 manifestări la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene.
Totodată, Călin Brăteanu a ținut să evidențieze faptul că activitatea Centrului pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor se desfășoară pe trei paliere, respective cercetare-conservare, promovare-valorificare și coordonare metodologică a așezămintelor culturale.
Brăteanu a mai arătat că în coordonarea centrului sunt 180 de cămine culturale, dar și peste 70 de grupuri folclorice.
Directorul Centrului pentru Conservarea și Valorificarea Tradițiilor a mai susținut că numărul grupurilor folclorice nu rămâne constant, foarte multe fiind desființate din cauza persoanelor care pleacă în străinătate.
„Pe vremuri aveam un segment de vârstă între 35 și 55 de ani care asigura continuitate. În acest moment, acest segment este dispărut, plecat la muncă în străinătate”, a spus Brăteanu.
Potrivit raportului de evaluare a managementului Centrului Cultural „Bucovina” pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015, comisia de specialitate a acordat nota zece.
„Sunt mulțumit de activitatea celor trei direcții”, a subliniat directorul Centrului Cultural „Bucovina”, Viorel Varvaroi, arătând că 152 de persoane lucrează în instituția pe care o conduce.
Cu toate acestea, Varvaroi s-a arătat dezamăgit că Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava nu-și poate desfășura activitatea corespunzător.
„Uniunea Polonezilor, care este proprietara spațiului, a închis deja sala de spectacole, iar ansamblul face repetiții în holul clădirii”, a spus Varvaroi, exprimându-și totodată speranța că lucrurile se vor lămuri în perioada următoare, iar artiștii suceveni își vor desfășura activitatea în condiții de normalitate, la unul din etajele Centrului Cultural „Bucovina”.
De asemenea, un alt punct sensibil pe care l-a prezentat directorul Centrului Cultural „Bucovina” face referire la faptul că cele 12 perechi de dansatori ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu” nu pot urca niciodată împreună pe scenă.
„Avem 12 perechi de dansatori la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, dar niciodată nu putem urca pe scenă cu 12 perechi deoarece majoritatea sunt tineri și aproape în permanență avem câte două, trei fete în concediu de maternitate. Necazul mare este că în perioada de maternitate greu găsim alte dansatoare la aceeași pregătire”, a declarat Varvaroi.
El a mai arătat că speră să găsească înțelegere la Consiliul Județean să se poată angaja personal.
„Să avem 12 perechi în permanență ar fi minunat fiindcă nu ne afectează din punct de vedere salarial. În permanență două, trei fete sunt în concediu de maternitate”, a subliniat Viorel Varvaroi. (Mihaela Tcaciuc)
Intră acum și în grupul de