Campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, derulată de Salvați Copiii, la Shopping City Suceava


Intră acum și în grupul de

Salvați Copiii – filiala Suceava derulează, în perioada 22 – 24 aprilie 2016, la Shopping City Suceava, campania de strângere de fonduri și completare a formularelor pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit, în vederea reducerii mortalităţii infantile.

”Câteodată, ca să salvezi o viaţă este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări. De aceea, Salvaţi Copiii România continuă programul de dotare cu incubatoare a maternităţilor din România, prin campania de strângere de fonduri ”Un gest pentru o viaţă”. Orice sprijin acordat, prin donaţii online , prin SMS la 8844 cu codul „SALVEZ” (2 euro lunar) sau prin donarea a 2% din impozitul pe venit este binevenit”, a declarat Camelia Iordache, președintele filialei sucevene a Organizației Salvați Copiii.

Vizual campania de dotare a maternitatilor-Salvati CopiiiEa a precizat că Filiala Suceava a donat echipamente Sectiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Maternitatilor din cadrul spitalelor municipale Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava) si Spitalului Județean Botoșani.

”Anul acesta ne-am propus sa dotam Spitalul din Dorohoi cu un incubator de transport.

De ce am ales Dorohoi? Pentru ca, numai in anul 2015, in spital s-au nascut prematur 31 de copii din care 26 au fost transferati la Suceava sau Botosani deoarece spitalul nu detine clasificarea necesara asigurarii conditiilor optime pentru acordare sansei la viata a acestor copii.

În funcție de fondurile strânse, ne-am propus să dotăm cu echipamente performante și Maternitatea din cadrul Spitalului Gura Humorului”, a arătat Camelia Iordache.

Ea a mai menționat că  în 2015, Salvați Copiii a dotat cu aparatură medicală 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din oraşele: Arad, Pitești, Brașov, Caransebeș, Reșița, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, Vaslui, Buzău, București, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală de urgență. De asemenea, în 2015, 8.191 de beneficiari, dintre care 5.876 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, 872 de femei gravide și 1.443 de mame tinere din 15 localități defavorizate din Moldova, au beneficiat de programe de suport.

”O parte semnificativă din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur. Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvați Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 de euro, aproape dublă față de cea din 2013, când au fost redirecționați 190.194 de euro”, a declarat președintele filialei sucevene a Organizației Salvați Copiii România.

În fiecare an, România pierde aproximativ 1700 de nou-născuţi. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Ţara noastră se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,8 la 1000 de copii născuţi vii în 2014, cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari) s-a implicat, din 2011 şi până în prezent, în acţiuni de îmbunătăţire a stării de sănătate a mamelor şi copiilor până în 5 ani din 31 de comunităţi rurale dezavantajate din ţara noastră. Astfel, un număr de 18.836  de beneficiari, dintre care: 13.679 copii 0-5 ani, 3.266 mame tinere şi 1.891 gravide au beneficiat de susţinerea Salvaţi Copiii.

Cu sprijinul companiilor şi miilor de donatori care s-au alăturat campaniilor ”Bun venit pe lume!” şi ”Un gest pentru o viaţă”, în ultimii patru ani 58 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi au fost dotate cu echipamente medicale moderne în valoare de 7.300.000 de lei, contribuind la salvarea a peste 18.000 de copii, anual. (Irina Lițu)

 


Intră acum și în grupul de