Elevi şi profesori din şase licee, sprijiniţi să înfiinţeze cluburi de educaţie pentru democraţie în cadrul proiectului ”Democraţia suntem noi, implică-te şi tu!”


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul proiectului ”Democraţia suntem noi, implică-te şi tu!”, Ana Maria Rusu, profesor al Colegiului “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, a declarat că iniţiatorul acestui proiect este Centrul de Studii Sociale şi Educaţie Civică Suceava, care şi-a propus să crească implicarea civică a tinerilor suceveni cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani şi să-i încurajeze “să integreze principiile democratice în viaţa personală şi să producă modificări benefice în societate”.

Profesorul Ana Maria Rusu a precizat că proiectul este implementat în perioada 15 februarie-15 octombrie 2016, iar liceele în care se desfăşoară activitățile proiectului sunt: Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul „Andronic Motrescu”Rădăuți, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al județului Suceava.

colegiul alexandru cel bun gura humorului

Ea a spus că 120 de tineri și 12 profesori din județul Suceava, care participă la program, sunt sprijiniţi să înființeze cluburi de educație pentru democrație în liceele lor.

Rusu a subliniat că noutatea acestui proiect constă în aplicarea unei metode inovatoare în domeniul educaţiei pentru democraţie, respectiv metoda Betzavta, “extrem de apreciată şi folosită în contexte non formale” în ţări precum Germania, Austria, Polonia şi Danemarca, dar complet necunoscută în România.

“Metoda Betzavta este dezvoltată de Institutul Adam din Israel şi are la bază o serie de strategii bazate pe ideea de joc. Jocurile Betzavta creează situaţii în care participanţii exersează în mod direct, fără să teoretizeze, modul în care funcţionează democraţia. Miza acestei metode este să ajute indivizii să conştientizeze modul în care se comportă, cum iau decizii, ce prejudecăţi îi ghidează, cum apar conflictele în societate şi să caute soluţii democratice în rezolvarea problemelor. În jocurile Betzavta ei înţeleg de ce nu ies unii oameni la vot şi care sunt consecinţele acestui fapt, cum se fac legile într-un stat, ce criterii prevalează în alegerea unui conducător. Participanţii experimentează în mod direct modul în care apar prejudecăţile şi cum etichetăm oamenii în societate, discriminându-i după rasă, etnie sau naţionalitate”, a explicat Ana Maria Rusu..

Ea a adăugat că toate workshopurile Betzavta au drept concept- cheie democraţia şi asigură acel echilibru necesar între acumularea de cunoştinţe teoretice şi dezvoltarea de abilităţi şi competenţe de cetăţenie activă.

“Libertatea și Egalitatea ca valori în sine, formează temelia unui sistem democratic.

Scopul metodei Betzavta constă în recunoașterea dreptului la libertate, pentru fiecare individ, în mod egal. Acest scop  se concretizează prin analizarea comportamentelor firești ale oamenilor. Cum îi afectează libertatea noastră pe ceilalți, cât de conștienți suntem de cât de mult spațiu „ocupă” libertatea noastră într-un grup? Conștientizarea propriului comportament duce la o mai bună înțelegere atât a nevoilor proprii, cât și a nevoilor celorlalți. La sfârșitul unei sesiuni Betzavta, participanții nu sunt neapărat superiori în ceea ce privește moralitatea, dar devin mult mai conștienți de momentele în care se comportă într-un mod mai puțin democratic. Această abilitate de a fi conștient se cultivă prin practică, ceea ce conduce  la o mai bună comunicare în societate”, a menţionat profesorul Ana Maria Rusu.

Coordonatorul proiectului ”Democraţia suntem noi, implică-te şi tu!”este Ana Maria Rusu, profesor de științe socio-umane la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, iar  din echipa de proiect fac parte Laurența Hacman, președinte CSsEc și profesor de științe socio-umane la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, Daniel Rusu,  profesor de științe socio-umane la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Andrei Tănăsescu, student la Facultatea de Matematică-Informatică din București și Mihaela Buzec, studentă la Facultatea de Litere a UBB Cluj, ambii membri CssEc.

Potrivit sursei citate,  “Democrația suntem noi, implică-te și tu! este un proiect finanțat  de Fondul pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, cu sprijinul Raiffeisen Bank. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de