O nouă ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei a debutat. Dezbaterile ştiinţifice vor fi completate cu discuţii despre creşterea încrederii în sistemul de sănătate


Intră acum și în grupul de

Medici de toate specialităţile, cadre didactice universitare, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale din România, dar şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T.Popa” din Iaşi au participat, joi, la deschiderea oficială a Conferinţei “Zilele Medicale ale Sucevei”.

medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean (4)

Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, medicul chirurg Sorin Hîncu, a declarat la festivitatea de deschidere a Conferinţei “Zilele Medicale ale Sucevei” că în cadrul acestei manifestări ştiinţifice, ajunsă la a V-a ediţie, vor fi prezentate peste 70 de lucrări.

“Sperăm să fie cât mai instructive pentru participanţi şi vom vedea în urma acestor prezentări ce concluzii se vor trage. Ceea ce este foarte important este că tumorile reprezintă o patologie foarte variată şi care necesită multă pricepere din partea corpului medical şi cheltuieli pentru sistem, nu mă refer numai la tumorile maligne, ci la toate tumorile”, a spus medicul sucevean.medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean (11)

Academician prof.univ. dr. Nicolae Constantinescu urat succes lucrărilor conferinţei din partea Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

El a spus că deşi participă pentru prima oară la manifestarea organizată la Suceava, este un vechi admirator al şcolii medicale sucevene.

“Trăind pe aceste meleaguri bucovinene s-ar putea ca dumneavoastră să nu mai realizaţi pe deplin extraordinara şansă de a vieţui în aceste locuri dumnezeieşti care i-au zămislit pe marii oameni de cultură şi ştiinţă românească”, a spus.Constantinescu.

Academicianul Nicolae Constantinescu a împărtăşit participanţilor cum a demontat public, utilizând păreri autorizate, diagnosticele vehiculate cu privire la poetul Mihai Eminescu arătând că e de datoria tuturor să fie apărate valorile naţionale.medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean (24)

“Nu mai este nici un secret pentru nimeni că Mihai Eminescu a fost şi continuă să fie atacat, ca o formă subtilă de denigrare a poporului român. Bolnav de sifilis, atins de demenţă sifilitică, au fost etichete ruşinoase care au fost şi sunt încă agăţate de numele poetului nepereche, ca o încercare disperată de a-i diminua valoarea de incontestabil poet şi prozator politic. În urmă cu un timp, un clip tv privind teste rapide serologice pentru bolile venerice avea pe fundal chipul lui Mihai Eminescu. Am demontat în public diagnosticele pe care le-am amintit servindu-mă de păreri autorizate, iar în final am avut satisfacţia ca Academia Română şi Academia de Ştiinţe Medicale să infirme total diagnosticele, stabilind o formă medie de sindrom bipolar, care a fost compatibilă cu creaţia şi fervoarea poetului până în ultima clipă a unei intense intoxicaţii cu mercur, administrată ca un uriaş malpraxis poetului nepereche”, a explicat academicianul român.

Referindu-se la Conferinţa “Zilele Medicale ale Sucevei”, Nicolae Constantinescu şi-a exprimat încrederea că tematice propuse vor genera discuţii “fructuoase şi lămuritoare” subliniind că rolul întrebărilor stimulative în comunicare.

Profesorul universitar ieşean, Vasile Astărăstoae, preşedinte de onoare al conferinţei, şi-a exprimat încântarea că iniţiativa începută în urmă cu cinci ani la Suceava continuă chiar şi „în aceste vremuri şi timpuri grele”.medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean (27)

El a spus că organizarea unor astfel de manifestări este tot mai dificilă în condiţiile în care societatea “trăieşte un conflict între criza de sens şi setea de sens pe care o are fiecare” , în care delaţiunea “capătă o valoare morală şi este percepută ca valoare morală”, în timp ce loialitatea, competenţa şi performanţa sunt acoperite de “un val de mediocritate , incompetenţă şi incultură”, iar “tot felul de prompteriste încearcă să discute despre sistemul de sănătate”.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, le-a vorbit participanţilor despre încredere şi despre ce înseamnă profesia medicală arătând că în urma incidentului tragic de la Clubul Colectiv, dar şi al scandalului biocidelor, în societatea s-a dezvoltat o atmosferă de neîncredere difuză, care se referă la tot ce ar putea să însemne sistemele în varietatea lor.

“Imaginaţi-vă dumneavoastră o societate în care n-ai putea să ai încredere în profesorii copiilor tăi, care-i învaţă, nu ai putea să ai încredere în notarul tău, în judecător, în medicul tău, până la aceea că n-ai putea să ai încredere în duhovnicul tău, despre care ai putea crede că nu-ţi mijloceşte relaţia cu Dumnezeu, adică până acolo ar putea merge neîncrederea într-o societate. Încrederea este o instituţie socială, iar instituţia socială se poate cristaliza ca şi încredere, astăzi, în jurul profesiei, pentru că, iată, într-un sistem, singura valoare care a rămas şi care este cu adevărat perenă astăzi, când se vorbeşte despre siguranţa medicamentelor, despre siguranţa actului medical, despre administrarea şi gestiunea sistemului sanitar, de fapt, singura valoare despre care nu se vorbeşte la modul general astăzi este valoarea corpului medical”, a spus Borcean.medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean (28)

El le-a transmis medicilor să participe la reclădirea încrederii arătând că medicina înseamnă “comunicare, empatie şi atingere umană”.

“Medicina, profesia medicală este o vocaţie. Atunci când te angajezi la chestia asta, trebuie să ştii că asta este ceea ce ai de făcut. Nu se face cu ceasul, nu se face cu calculatorul, se face prin abnegaţie şi prin sacrificiu faţă de seamănul tău”, a subliniat Borcean.

Preşedintele CMR a vorbit şi despre funcţia socială a medicinei arătând că aceasta ar putea recoagula încrederea în societate.

Profesorul universitar ieşean, doctor Eugen Târcoveanu de la Spitalul Universitar “Sf. Spiridon” Iaşi a declarat că manifestările de la Suceava au un caracter multidisciplinar, iar tematica privind patologia tumorală este una de interes şi de actualitate în condiţiile în care, după cum s-a constatat în ultimii ani, incidenţa cancerelor gastrice a fost mai mare în această zonă.

“Vin cu mare plăcere la Suceava, pentru că aici este un tărâm binecuvântat, este cea mai mare densitate de mănăstiri din toate judeţele. Aici este un corp medical de elită şi vreau să vă amintesc că în perioada în care exista acea îndrumare a judeţelor, era o bătălie să prinzi Suceava în orice domeniu. Aici e un spital foarte bun şi foarte bine dotat”, a spus Târcoveanu amintind că SJU Suceava are în dotare un angiograf care a fost primit printr-un program de cardiologie derulat de Academia de Ştiinţe Medicale.medici astarastoae tarcoveanu hancu constantinescu borcean

Târcoveanu i-a felicitat pe organizatorii conferinţei catalogând drept “un adevărat curaj” organizarea unui astfel de eveniment în zilele acestea, când “te poţi aştepta ca mâine să te întrebe cineva care a fost interesul”.

“Medicina românească a fost dintotdeauna medicină europeană, e o profesiune de credinţă, de vocaţie, e singura profesie în care înveţi tot timpul, de aceea conferinţele sunt vitale pentru formarea continuă a medicilor”, a spus profesorul universitar ieşean.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul Ioan Costea, le-a mulţumit  colegilor săi pentru felul în care au organizat o astfel de manifestare felicitându-i că au înţeles că “stomatologia este o specialitate medicală”, la ultimele ediţii medicii stomatologi fiind invitaţi să participe la această conferinţă.

“Aş vrea să le spun colegilor că în jurământul pe care noi l-am făcut, am spus: “colegul meu este fratele meu”. Să nu uităm, pentru că până când nu se dă din casă, vecinul nu are ce să ştie”,  a spus medicul stomatolog sucevean  referindu-se la nemulţumirile medicilor privind modul în care este reflectată în presă activitatea din sistemul sanitar.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de