Reprezentant al USV, participant la Seminarul Transfrontalier Euroguidance desfăşurat la Potsdam, în Germania


Intră acum și în grupul de

Un cadru didactic universitar al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul USV, Aurora Adina Colomeischi, a participat în calitate de expert pentru România la cea de a XI-a ediţie a Seminarului Transfrontalier Euriguidance, desfăşurat în perioada 1-3 iunie 2016, la Potsdam- Germania.

Aurora-Adina-Colomeischi_WS11

Potrivit unui comunicat de presă al USV, tema seminarului a fost “Orientare transculturală și cariere internaționale: Integrarea migranților și a minorităților”.

“Seminarul Euroguidance este o tradiție a rețelei Euroguidance care își propune să întâlnească centrele Euroguidance din țările europene în desfășurarea de activități comune, să organizeze întâlniri și evenimente pentru practicieni și decidenți, creatori de politici în domeniul consilierii carierei”, se precizează în comunicatul USV.

În document se arată că la ediția din acest an au participat echipe din 11 țări europene interesate să dezbată problematici actuale ale dezvoltării carierei în context internațional, transcultural, european. “Echipa României, coordonată de Institutul de Științe ale Educației, a avut în componență cercetători și consilieri din sistemul de consiliere școlară. Obiectivul seminarului a fost evidențierea statusului actual al orientării interculturale și al integrării migranților, minorităților și refugiaților la nivelul sistemului educațional și al pieței muncii. Seminarul a prilejuit schimburi de idei și practici, s-a constituit într-o oportunitate de dezvoltare profesională pentru practicieni și cercetători. Fiecare țară participantă a contribuit cu un workshop în care au fost prezentate experiențe teoretice, de cercetare și practice care au configurat o imagine asupra abordărilor inovative din domeniul orientării și consilierii carierei în context multicultural. Workshop-ul prezentat de România a fost susținut de dr. Adina Colomeischi care a propus o abordare teoretică și aplicativă a subiectului competenței multiculturale de consiliere, cu accent pe identificarea modalităților de formare prin învățare socială și emoțională (Multicultural Counselling Competencies. The role of social-emotional learning)”, precizează USV.

În documentul citat se mai arată că principalele rezultate ale discuțiilor și dezbaterilor din cadrul seminarului au arătat că “migranții dispun de resurse importante care nu sunt suficient valorificate și că experiența internațională și competența interculturală pot fi reale avantaje pentru cariera profesională și pentru integrarea pe piața muncii”.

“Dar cetățenii nu văd întotdeauna diversitatea culturală ca fiind un câștig pentru societate, de aceea e importantă crearea de politici europene care să susțină integrarea migranților, a refugiaților”, se mai precizează în comunicatul USV. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de