142 de persoane au fost diagnosticate cu boală diareică acută, în ultima săptămână, în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Un număr de 142 de cazuri de boală diareică acută au fost raportate în ultima săptămână în judeţul Suceava, în creştere faţă de săptămâna precedentă, dar cu o “evoluţie normală pentru sezonul estival”.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că în săptămâna 20-26 iunie în judeţ au fost raportate 142 de cazuri de boală diareică acută din care 93 de cazuri au fost diagnosticate şi tratate de medicii de familie, iar 49 de persoane au fost internate în spital.

Zorescu a spus că la şapte persoane diagnosticate cu BDA s-a stabilit şi cauza îmbolnăvirii, în două cazuri înregistrate la grupa de vârstă 0-1 an îmbolnăvirea a fost cauzată de Rotavirus, într-un caz înregistrat la grupa de vârstă 5-9 ani boala a fost cauzată de Salmonela, iar în patru cazuri diagnosticate la persoane în vârstă de peste 65 de ani îmbolnăvirea a fost cauzată de Clostridium difficilae.

Ea a mai spus că faţă de săptămâna precedentă când s-au raportat 83 de cazuri de BDA se observă o uşoară creştere a numărului de îmbolnăviri.

Cătălina Zorescu

“Este o evoluţie normală a cazurilor de boală diareică acută în sezonul estival. Nu s-au înregistrat focare de boală, ci doar îmbolnăviri sporadice”, a precizat Zorescu.

Reamintim că Direcţia de Sănătate Publică Suceava a început din luna iunie supravegherea bolii diareice acute(BDA), ce are ca scop monitorizarea incidenţei bolii la nivelul judeţului Suceava în vederea depistării în timp util a focarelor de BDA.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a subliniat că potrivit Metodologiei de supraveghere a bolii diareice acute, supravegherea bolii se desfăşoară în perioada iunie-octombrie a fiecărui an, iar raportarea acestor cazuri se realizează, săptămânal, pe următoarele grupe de vârstă: sub un an, 1-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani, 15-64 de ani şi 65 de ani şi peste această vârstă.

Zorescu a spus că în perioada menţionată sunt raportate la DSP Suceava cazurile de BDA diagnosticate de medicii de familie şi cele diagnosticate în spitale, dar şi numărul de cazuri de BDA internate.

Ea a subliniat că pentru prevenirea îmbolnăvirii populaţia trebuie să respecte măsuri de igienă personală printre care se numără spălarea mâinilor ori de câte ori este cazul , spălarea atentă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse autorizate, evitarea consumului de alimente care se alterează rapid,  verificarea termenului de valabilitate și  păstrarea alimentelor la rece, mai ales în sezonul cald. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de