Copiii care participă la cateheză la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava au mers în excursie la mănăstirile din Neamț


Intră acum și în grupul de

Ziua de 30 Iunie a fost deosebit de frumoasă pentru copiii care participă la cateheză la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. Parohia „Sf. Dumitru” cu ai ei credincioși mărinimoși a dăruit copiilor o excursie la minunatele mănăstiri din județul Neamț.

Bucovina, cu ale ei mănăstiri frumoase și ținuturi de poveste, a fost cutreierată în anii trecuți de copii și acum a venit rândul ca ei să cunoască și lăcașurile sfinte din județul Neamț.

Cu mare bucurie am pornit cu toții la drum, dis-de-dimineață, rostind rugăciunea „Tatăl nostru”.

Am poposit prima oară la Mănăstirea Neamț, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Pe cărarea care duce la biserică este locul împrejmuit unde s-a ridicat dala de piatră și s-au descoperit Moaștele unui sfânt cuvios. Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni lumina în fața Altarului. Ne-am închinat și am trecut în genunchi pe sub ea, cerând milă Născătoarei de Dumnezeu. Am avut prilejul să cinstim cu toții Moaștele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamț. În anul 2013 au fost descoperite Sfintele Moaște ale Cuviosului Paisie, sărbătorit de Biserica noastră la data de 15 Noiembrie, în fiecare an. La osuarul mănăstirii copiii au vazut osemintele călugărilor și au fost impresionați de grija cu care sunt păstrate acestea.

Pe un drum anevoios am ajuns și la Schitul Pocrov, aflat departe în pădurea deasă. Patru viețuitori sunt la schit și au grijă de biserica veche de 300 de ani și de Moaștele episcopului de Roman, Pahomie. Sfântul Pahomie a fost descoperit în chip minunat în același an providențial pentru ținutul Neamțului – 2013.

Ne-am oprit și la Zimbrăria de lângă Mănăstirea Neamț și copiii au putut vedea impresionanții zimbrii, care, odinioară populau pădurile Carpaților. Au admirat căprioarele, mistreții, urșii carpatini, fazanii și păunii.

Ne-am îndreptat apoi spre Valea Secului.

Am avut bucuria să găsim la Mănăstirea Secu un călugăr ghid chiar din Bucovina. După ce ne-am închinat în biserică și am cinstit Moaștele marelui mitropolit al Moldovei din secolul al XVII-lea, Varlaam, ne-am adunat cu toții în jurul părintelui, în jurul fântânii, într-un foișor de lemn. Ne-a povestit de părinții vechi ai mănăstirii, ne-a cântat și ne-a spus poezii și ne-a rugat să mai venim că tare îi suntem dragi. Cu promisiunea că așa vom face, am cerut binecuvântare și ne-am luat rămas bun.

Mănăstirea Sihăstria este locul unde au viețuit marii duhovnici Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan, Paisie Olaru și Ioanichie Moroi.Ne-am închinat în biserica veche și cea nouă construită, ne-am plimbat prin curtea mănăstirii plină de flori care împrăștiau un parfum atât de natural și simplu. Am urcat la cimitirul mănăstirii ca să vedem locurile de veci ale marilor duhovinici și cuvintele scrise pe cruci. Nu puteam pleca de la Sihăstria fără să vizităm chilia părintelui Cleopa și livada unde se plimba și se ruga Bunului Dumnezeu. Călugării ne-au oprit la masă și cu multă dragoste ne-au ospătat. Am mulțumit pentru toată jertfa lor și ne-am încumentat la un urcuș prin pădurile Sihăstriei.

Pe un drum îngust, prin pădure, am ajuns la Sihla. Această vatră sihăstrească este din vechime și este foarte cunoscută datorită Sfintei Teodora care a trăi într-o peșteră. Printre stânci, pe o potecă acoperită de mușchi și pietre, am ajuns la peștera sfintei. Căndeluțe multe ardeau și altărașul amenajat în interior era luminat de mulțimea lumânărilor. Icoana Sfintei Teodora de pe potecă face pe orice pelerin să simtă că nu călătorește singur, ci cu sfânta.

Pe o scară lungă copiii s-au urcat pe o stâncă imensă și au văzut scobitura unde se aduna apa și de unde Sfânta Teodora bea apa trimisă de Dumnezeu. S-au jucat prin curtea mănăstirii și au admirat priveliștea. De sus din munte se vedeau pădurile Neamțului, unde și astăzi  trăiesc sihaștrii lui Dumnezeu.

Ne-am îndreptat apoi spre Durău Am descoperit  Mănăstirea Durău, aflată la poalele Muntelui Ceahlău. Copiii au avut marea dorință ca măcar un pic din munte să-l urce.

Echpați de munte, am început ascensiunea. Copiii, de la 9 ani la 14 ani, au fost veritabili excursioniști, iubitori de munte și pădure. Traseul e anevoios și fără pregătire fizică e greu de străbătut. Totuși, copiii au reușit să ajungă până la cota 1490 de metri, lăsând în spate cu mult Cabana Fântânele.

Spun cu mare bucurie că s-au întrecut pe ei copiii și au escaladat cu mult curaj muntele, de la bază, de la 870 metri și până la 1490 metri altitudine. De sus totul se vedea extraordinar. Ceahlăul cu vârfurile  lui splendide (Ocolașul Mare – 1907 și Toaca -1904) se vedea chiar aproape și copiii au spus că vor neapărat  să-l biruiască cândva, promițându-și unii altora că vor aloca mai mult timp exercițiilor fizice și mișcării de fiecare zi.

Pe drumul de întoarcere copiii au cântat, s-au distrat, fiind în sfârșit în vacanța mare cea mult așteptată!

                                               pr.prof. Justinian-Remus A. Cojocar

 


Intră acum și în grupul de