Procedură de chemoembolizare, realizată cu succes la SJU Suceava în cazul unei paciente cu hemoragie masivă, diagnosticată cu cancer ovarian


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al SJU Suceava, medicul primar oncolog Doina Elena Motan Ganea a declarat, miercuri,  într-o conferinţă de presă că o pacientă în vârstă de 35 de ani, a fost internată, luni, în stare gravă la spitalul sucevean cu o recidivă a unui cancer ovarian operat la Institutul Oncologic Bucureşti, în cursul lunii aprilie 2016.

sala de operatie spital suceava 1

Ganea a spus că femeia nu a urmat un tratament post-operator din cauza  “lipsei de comunicare între echipa de la Institutul Oncologic şi pacientă, familie”, aceasta nefiind anunţată despre rezultatul examenului histopatologic în urma prelevării biopsiei.

Medicul sucevean a explicat că femeia s-a internat la SJU Suceava cu o recidivă pelvină şi cu sindrom anemic sever, iar în perioada evaluării necesare pentru adoptarea unei decizii terapeutice, a fost identificată o nouă leziune la nivelul intestinului gros, ce a devenit simptomatică prin sângerare.

Ea a precizat că din cauză că sângerarea a devenit “atât de masivă” încât nu putea fi controlată, s-a apelat la o procedură de radiologie intervenţională, chemoembolizare selectivă la nivelul arterelor iliace interne şi al ramurei rectale din artera mezenterică, efectuată de medicul sucevean Mihai Creţeanu Jr., pacienta reuşind să treacă astfel “de pericolul şocului hemoragic”, fiind transferată, ulterior, în secţia ATI.

Directorul medical al SJU Suceava a spus că pacienta urmează să fie transferată la o clinică din Bucureşti, în prezent, fiind aşteptat avizul de transfer.

“Pacienta a trecut de pericolul şocului hemoragic, care era aproape iminent, pentru care s-a impus şi transferul în Secţia de Terapie Intensivă şi urmează a fi  transferată, întrucât trebuie o echipă de chirurgi experimentată pe această parte de chirurgie oncologică şi urmează să primim avizul pentru transferul ei, probabil la Clinica Sf. Maria sau la Fundeni. Fără această chemoembolizare, care cu siguranţă nu se face în nici un alt spital judeţean, pacienta nu ar fi putut supravieţui, pentru că nu aveam o metodă de control a hemoragiei”, a explicat medicul oncolog sucevean.

Ea a subliniat că, din păcate, la nivel naţional nu există o formă statuată de comunicare pentru examenul histopatologic în cazul efectuării unei intervenţii chirurgicale într-o clinică sau într-un spital extrateritorial domiciliului unui pacient.

“Nu există o formă la nivel naţional de comunicare statuată pentru examenul histopatologic, pentru că nu întotdeauna deplasările sunt uşor de suportat de către pacienţi sau de familie.Nici ea nu a ştiut că trebuie să facă acest lucru, dar nici nu este o procedură prin care să se comunice examenul histopatologic, dacă intervenţia chirurgicală s-a efectuat într-o clinică sau într-un spital extrateritorial domiciliului”, a menţionat Ganea adăugând că, în general, clinicile au puţini anatomo-patologi, volumul de activitate este foarte mare, iar perioada până la aflarea rezultatului se poate prelungi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de