Durata medie de spitalizare este depăşită în unele secţii ale Spitalului Județean de Urgență Suceava, mai ales în sezonul rece


Intră acum și în grupul de

Durata medie de spitalizare este depăşită frecvent în Secţiile de Nefrologie, Oncologie, Medicină Internă, dar şi de Pneumologie din cadrul SJU Suceava, în special, în sezonul rece, aici fiind internaţi mulţi pacienţi cu comorbidităţi, dar şi cu probleme sociale.

UPU SMURD Suceava 2

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că durata medie de spitalizare  reprezintă unul dintre criteriile de performanţă ale spitalului, iar de câteva luni, în fiecare secţie, se calculează şi se analizează care este procentul pacienţilor ce stau mai mult internaţi în spital, depăşindu-se durata medie de spitalizare.

Ardeleanu a spus că durata medie de spitalizare a fost stabilită la nivel naţional de comisiile profesionale ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Sunt pacienți care au diverse comorbidități, care fac să fie prelungită durata de spitalizare, dar în toate aceste cazuri sunt și probleme sociale, pe care pacienții le relatează și din cauza acestora noi trebuie să-i ținem în spital mai mult timp. Din fericire, la pediatrie nu există niciun copil abandonat, deci toți pacienții internați acolo sunt vegheați de familie, într-un mod sau altul”, a mai spus Ardeleanu.

Ardeleanu Mihai

El a explicat că la fiecare caz există și o componentă socială, mai mare sau mai mică, arătând că, în condiţiile mobilităţii populației, sunt foarte multe persoane vârstnice care sunt lăsate „în grija vecinilor”, iar pentru aceste persoane spitalul reprezintă “refugiul lor”, pentru că aici beneficiază atât de îngrijirea medicală de care au nevoie, dar și de mesele aferente.

“Pentru mulți dintre acești pacienți, spitalul este un refugiu și noi înțelegem acest lucru până la un punct”, a precizat Ardeleanu adăugând că depăşirea duratei medii de spitalizare poate afecta indicatorii de performanţă şi contractul cu CAS.

Medicul sucevean a mai spus că, în general, durata medie de spitalizare este depăşită mai ales în sezonul rece, când şi aglomeraţia este mai mare.

“Pacienții nu suferă, însă realitatea este că pentru noi este foarte greu de găsit spații efective de cazare, crește aglomerația din spital, dar suntem conștienți de faptul că populația aceasta trebuie ajutată. Deci, cei 690000 de locuitori ai județului trebuie să știe că în spitalul nostru vor găsi întotdeauna un suport pentru problemele lor. Că acest suport se obține mai greu, cu oarecare înghesuială, pe care nu și-ar dori-o cineva, dar până la urmă noi încercăm să nu lăsăm pe nimeni pe dinafară și cu atât mai puțin cazuri acute, cazuri care necesită intervenția noastră promptă”, a explicat Ardeleanu.

La rândul său, directorul medical al SJU Suceava, medicul oncolog Doina Elena Motan Ganea a declarat că sunt pacienți care depășesc numărul zilelor de spitalizare, întrucât  familia pacientului „nu agreează întotdeauna spitalizarea într-un centru organizat de îngrijiri paleative”, și “îi abandonează în spital”, iar acestor pacienţi le sunt oferite servicii medicale corespunzătoare, depășindu-se durata medie de spitalizare și ieșindu-se din criteriile de spitalizare pentru urgențele medico- chirurgicale.

motan 2

Ea a spus că, săptămânal, se comunică secțiilor procentul de depășire a duratei medii de spitalizare, care este prevăzută în norme, iar secțiile în care se depășește frecvent acest indicator sunt: Nefrologie, Pneumologie, Medicină internă şi Oncologie.

“Ne așteptăm acum la exacerbarea acestui fenomen, care ne taie din șansele de a crea condiții pentru dezvoltarea spitalului, pentru că nerentabilitatea secțiilor și a spitalului prin aceste cheltuieli în exces micșorează fondul de dezvoltare din veniturile proprii și este păcat. Pacienții cu afecțiuni acute își găsesc soluția, nu ne permitem ca un pacient cu urgență reală să fie temporizat, să fie plimbat, nu avem asemenea situații”, a explicat Ganea.

Medicul sucevean consideră că ar fi necesară înfiinţarea unui centru de îngrijiri paleative fie în municipiul  Suceava, fie în zona arondată, astfel încât pacienţii care au nevoie de îngrijire permanentă să poată fi internaţi într-un astfel de centru.

Ea a arătat că în judeţ sunt puţine centre de îngrijiri paleative amintind de Compartimentul de îngrijiri paleative de la Spitalul din Siret, de centrul de la Suceviţa, de la Vadu Moldovei şi de la Ilişeşti.

“Într-un Spital Județean de Urgență, unde avem o altă normare, nu poți asigura corect și avertizez familiile care nu înțeleg că nu putem depăși mult durata medie de spitalizare, că nu putem oferi nici condiții standard din acest punct de vedere, al îngrijirilor, pentru că nu ai personal corespunzător, ca și număr, pentru aceste nevoi. Ne trebuie neapărat un centru mai aproape și tot analizăm această situație”, a spus Ganea.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de