Proprietarii de păduri după dezbaterea privind criza lemnului de foc: Suprareglementarea impusă de Guvern a dus la această situație. Prima măsură, suspendarea OUG 51/2016


Intră acum și în grupul de

Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România-Nostra Silva, care a participat, luni, la debaterea din Comisia de Mediu privind criza lemnului de foc și, în general, criza din sector, a arătat că principala cauză este generată de suprareglementarea introdusă de Guvern și că o primă măsură este suspendarea OUG 51/2016.

camion lemne

Astfel, în cadrul dezbatelor, conform raportului prezentat oficial de Ministerului Mediu, tăierile ilegale pe primele 10 luni din 2016 sunt de 187 000 mc, iar efectul celor 3 luni de controale intense, cu 55 000 acţiuni de control, este confiscarea fizică a 25 000 mc la nivel naţional, iar  evident, cifra de 8,8 milioane mc tăieri ilegale anual, vehiculată de Guvern pentru anii 2008-2013, nu are nici o legătură cu situaţia de astăzi.

Vicepreședintele Nostra Silva, Cătălin Tobescu, a menționat că în conformitate cu expunerea secretarului de stat Erika Stanciu, din datele ministerului rezultă că astăzi nu se mai poate vorbi de tăieri rase pe suprafeţe mai mari de 5 ha, la nivel naţional, iar acest fenomen a dispărut, fiind de domeniul trecutului.

Totodată, el arată că isteria publică legată de amploarea tăierilor ilegale trebuie domolită, prin expunerea datelor reale despre starea pădurilor şi evoluţia fenomenului tăierilor ilegale, conform informaţiilor oficiale.

Tobescu menționează că cele 55 000 acţiuni de control în 3 luni- în sector există mai puţin de 10 000 agenţi economici activi- este evident o presiune de control exagerată, nejustificată, o politică falimentară care nu a avut nici un efect în combaterea tăierilor ilegale.

„S-a trecut de la o lipsa de control în anii 1990-2013 la măsuri eficiente de control în 2014-2015 şi la un supracontrol şi suprareglementare în 2016, cu efect în blocarea activităţilor normale din această ramură economică”, a spus Tobescu.

El a menționat că secretarul de stat Erika Stanciu are responsabilitatea să transmită Guvernului concluziile dezbaterii din Comisia de Mediu din Parlament, că OUG 51/2016 este un act normativ excesiv, inaplicabil, a cărui aplicare trebuie suspendată de către Guvern pentru a evita agravarea blocajului din ramură economiei forestiere.

„Criza lemnului de foc şi criza de resursă pentru industria mobilei sunt efecte grave ale suprareglementarii şi supracontrolului din 2016, politici impuse de către Guvernul României. Dacă nu doreşte să devină responsabil de agravarea crizei, Guvernul trebuie să adopate imediat măsurile care se impun”, a mai arătat Tobescu.

El a apreciat că dezbaterea de luni din Comisia de mediu de la Camera Deputaţilor, organizată la cererea Nostra Silva, a marcat o nouă etapă în dezbaterea despre criză din sectorul forestier , cauzele acestei crize cu accent pe agravarea crizei prin intrarea în vigoare a OUG 51/2016, iar grupurile parlamentare, comisiile de Mediu şi de Agricultură din Camera Deputaţilor încep să exercite controlul asupra activităţii şi responsabilităţii Guvernului pe linia temelor majore puse în dezbatere, cu efect cumulat în criză de resursă, aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc şi criză de aprovizionare a industriei lemnului din România.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de