Bursele la USV cresc ca valoare și număr. Bursa minimă va fi de 600 de lei, iar cea maximă de 6900 de lei


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universtății ”Ștefan cel Mare” Suceava, prof.univ. dr.ing. Valentin Popa, a anunțat vineri, aprobarea noului regulament de acordare a burselor și totodată majorarea substanțială ca număr și valoare a burselor alocate de instituția suceveană de învățământ superior.

Popa a spus într-o conferință de presă că fondul de burse pentru acest an este de 9,5 milioane de lei, aproape dublu față de cel de anul trecut, care a fost de 5 milioane de lei.

El a anunțat că în urma consultărilor și votului reprezentanților studenților, s-a aprobat un nou regulament de acordare a burselor care este mult mai sever decât cel anterior.

”Studenții noștri au decis că condiționeze mai sever acordarea burselor”, a declarat Valentin Popa, care a menționat că în cazul a 36 de absențe semestriale, bursa nu se mai acordă pentru perioada următoare.

Rectorul USV a precizat că scutirile sunt valabile doar pentru internări mai lungi de două zile, sau repaus la domiciliu decis de medic. El a explicat că în cele 36 de absențe ar urma să fie incluse inclusiv problemele ocazionale ale studenților, de logistică sau de disponibilitate temporară.

Potrivit lui Popa, bursele vor avea valori cuprinse între 600 de lei și 6900 de lei lunar, ultima valoare fiind plafonul maxim care se poate acorda sportivilor cu performanțe deosebite.

Bursa socială se va acorda studenților de până în 35 de ani (față de 26 de ani, cum se acorda până în prezent), orfani, cu boli grave și celor care au venituri sub media minimă de 1050 de lei lunar.

Bursele se acordă semestrial cu plata eșalonată lunar, a menționat rectorul USV.

El a arătat că bursele sociale pentru studenții cu venituri mici vor fi cuprinse între 3000 și 3200 de lei pe semestru, iar pentru cei orfani sau cu boli grave, între 3600 și 3700 de lei pe semestru.

De menționat că numărul minim de burse sociale va trebui să reprezinte 30% din fondul de burse.

Bursele de merit vor fi acordate tot semestrial și vor avea cuantumuri cuprinse între 3700 și 4600 de lei, iar cele de performanță, condiționate de rezultatele la învățătură și activitatea științifică, sunt cuprinse între 4800 și 8000 de lei.

Mai mult, sunt prevăzute burse sociale ocazionale pentru cei cu venit mic, cuprinse între 600 și 700 de lei pe semestru, dar și burse de maternitate, care se acordă o singură dată, fiind cuprinse între 7000 și 10.000 de lei. Bursa de maternitate poate fi pentru o studentă care a născut sau pentru soția care a născut a unui student ale cărui venituri sunt sub 1050 de lei.

Totodată, a fost prevăzută o bursă specială cuprinsă între 4000 și 5000 de lei, în cazul decesului unei rude de gradul I a unui student.

Alte burse speciale sunt pentru performanță culturală sau artistică – de 900 de lei, pentru performanță sportivă – 6900 de lei, dar și bursă pentru suplimentarea fondului financiar pentru participare la activități științifice internaționale – 4000 lei.

Studenții din alte țări ale Uniunii Europene, cu rezultate foarte bune la învățătură, pot beneficia de o bursă de 4500 de lei, iar bursele pentru studenții cu taxă care sunt în situații materiale dificile, pot atinge cuantumul taxei plătite (scutirea de taxă).

Bursa de Excelență ”Ștefan cel Mare” este cuprinsă între 4000 și 12.000 de lei.

Totodată, Popa a mai arătat că USV va acorda trei tipuri de sprijin financiar: un tip de sprijin în valoare de 4500 de lei, pentru acoperirea costurilor pentru participarea la conferințe sau târguri de inovare, un alt tip de sprijin financiar  în valoare de 3500 de lei pentru publicarea de articole științifice, iar pentru locuri pe podium la concursurile studențești, sprijinul financiar este situat între 100 și 1000 de lei.

De menționat că bursa socială poate fi completată cu o bursă din celelalte tipuri (de merit, de excelență), iar dacă studentul este foarte bun la învățătură, poate să obțină un venit lunar mai mare decât al unui asistent universitar. (N.B.)


Intră acum și în grupul de