Gheorghe Niță: CJ Suceava intenționează să transmită Bisericii sau unor ONG-uri unele centre sociale, dar pregătește și noi asistenți maternali pentru a îngriji copii în mediul familial


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a declarat, joi seara în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că CJ Suceava intenționează să transmită Bisericii sau unor organizații non-guvernamentale unele centre sociale pentru a scădea presiunea financiară asupra Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, dar că în același timp sunt pregătiți și noi asistenți maternali pentru a prelua în îngrijire copii în mediul familial.

Niță a explicat în cadrul emisiunii că parteneriatul dintre  Consiliul Județean Suceava și Biserică este benefic și a exemplificat cu Așezământul de la Rădăuți unde sunt instituționalizați copii, iar finanțarea este asigurată de CJ Suceava în proporție de 80 la sută, restul fiind din fondurile Bisericii.

„Ne gândim foarte serios la o descentralizare a acestor centre pentru la ONG-uri să mai reducem din cheltuieli. Ne gândim la așa ceva pe viitor. Ne gândim de mult”, a spus Gheorghe Niță .

Vicepreședintele CJ Suceava a explicat că în funcție de posibilități se vor putea externaliza unele din centre, unde există posibilitatea și ca Arhiepiscopia să se implice.

„Suntem deschiși. Ar fi benefic pentru noi pentru că am mai scădea din cheltuieli”, a menționat Niță.

El a subliniat că o altă preocupare este pentru formarea de noi asistenți maternali care să preia copiii în mediul familial.

„ Vrem să ducem copilul în dificultate în mijlocul familiei. Asta e important. Ăsta e și scopul nostru, să-l ducem în familie, să se acomodeze cu familia. În centru nu e ca acasă”, a spus Niță.

Vicepreședintele CJ Suceava a adăugat că acum se derulează un program, în etape, de pregătire a asistenților maternali, arătând că nu sunt destui asistenți maternali la nivelul județului.

„Sunt undeva la 400 și ceva. Avem acum o etapă de pregătire de asistenți maternali. Sunt etape pregătirea acestor asistenți maternali în lunile aprilie, mai și iunie”, a spus Gheorghe Niță.

Consiliul Județean Suceava a decis o reorganizare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care va intra în vigoare de la 1 mai și care presupune reducerea de la 21 de centre de asistență  la 17, iar posturile bugetate, de 2.195 se diminuează cu 416 și se va ajunge la 1.779 de posturi în DGASPC.

Totodată, din 33 de funcții contractuale de conducere, se va  ajunge la 24 de funcții contractuale de conducere.

Gheorghe Niță a menționat că nici o persoană nu va fi disponibilizată în urma acestei restructurări.(N.B.)


Intră acum și în grupul de