Protest spontan al angajaţilor APM Suceava


Intră acum și în grupul de

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au declanşat, joi, un protest spontan pe durata a două ore fiind nemulţumiţi că sunt remuneraţi conform celei mai mici grile de salarizare din sistemul bugetar.

Reprezentantul protestatarilor, Elena Cristina Cojocaru, a declarat, joi, că angajaţii APM Suceava au fost nevoiţi să continue protestele întrucât în urma acţiunii de protest anterioare din 14 martie 2017 nu a existat nici o reacţie de susţinere din partea factorilor de decizie, a Guvernului, privind eliminarea discriminării angajaţilor APM în privinţa salarizării.

Ea a spus că astfel de proteste au avut loc în toate APM din ţară, iar protestul spontan este o “expresie a situației disperate și umilitoare în care ne aflăm”.

Cojocaru a precizat că reprezentanţii Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu au făcut toate demersurile pentru a susţine creşterile salariale ale angajaţilor ANPM și APM-urilor și solicitând decidenților politici să adopte măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale față de alți funcționari publici, care au primit creșteri salariale substanțiale în ultimii ani.

Ea a mai spus că astfel de demersuri au fost făcute de FSUM şi în Comisiile de Muncă şi de Buget –Finanţe din Parlamentul României unde s-a susţinut majorarea salarială a angajaţilor APM.

Reprezentantul protestatarilor din APM Suceava a reamintit că fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin a elaborat un proiect de lege prin care susţinea creşterile salariale ale angajaţilor APM fiind conştient de faptul că aceştia au cele mai mici salarii din sistemul bugetar, iar amendamentele au fost dezbătute în procedură de urgenţă.

“Acest proiect de lege a căzut şi prin urmare am rămas la acelaşi nivel de salarizare din luna decembrie 2009, cu toate că imediat după ce cerinţa noastră a fost respinsă, după cum ştiţi foarte bine, au crescut salariile la primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene şi la alţi funcţionari din sistemul bugetar”, a subliniat Cojocaru.

Ea a arătat că în motivarea de respingere a amendamentului, reprezentanții  din cadrul Comisiei pentru buget finanțe și bănci şi Comisiei pentru muncă şi protecţie socială recunosc importanța strategică a domeniului protecției mediului şi discriminarea angajaților și nivelul cel mai mic de salarizare bugetar.

“Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Țării, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remunerați în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. Personalul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naționale de Mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost discriminat faţă de alte categorii de bugetari  cărora li s-au acordat după anul 2010 creșteri salariale. Cheltuielile suplimentare bugetare sunt semnificative, iar iniţiatorii nu au identificat sursele de finanţare. De asemenea, luând în considerare faptul că noua legislaţie unitară din domeniul salarizării este deja în procedură Camera Deputaţilor 45 Nr. crt. s-a considerat că măsurile propuse sunt deja rezovate prin promovarea Legii Salarizarii Unitare”, se precizează în motivarea Parlamentului României de respingere a amendamentului respectiv.

Cojocariu a mai spus că până la adoptarea Legii Salarizării Unitare, nivelul salariilor angajaţilor din APM rămân la nivelul salarizării din 2009, însă preţurile, taxele şi alte tipuri de dări cresc.

“Suntem solidari în acţiunile noastre de protest şi suntem ferm convinşi că vom merge mai departe, pentru că vedem suntem invizibili pentru factorii de decizie, cu toate că, vedeţi, declarativ ei recunosc că suntem foarte importanţi”, a mai spus Cojocariu adăugând că solicitările celor din APM se referă la alinierea salariilor la nivelul celor din Ministerul Mediului.

Ea a precizat că protestul spontan de joi reprezintă un semnal de alarmă înaintea declanşării conflictului de muncă şi respectiv a altor forme de protest.

Un alt angajat al APM Suceava, Anca Ionce a spus că această majorare salarială era solicitată pentru cei 1934 de angajaţi la nivel naţional din cadrul ANPM şi APM, iar fundamentarea pentru creşterea salarială nu era nici măcar la nivelul creşterii din administraţiile publice locale, ci doar la nivelul celor din Ministerul Mediului.

De menţionat este că protestul spontan al angajaţilor APM Suceava s-a desfăşurat în intervalul orar 11,00-13,00.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de