Prima slujbă religioasă în capela Cetății de Scaun a Sucevei după peste 340 de ani. Au fost pomeniți cei 72 de domnitori ai Moldovei


Intră acum și în grupul de

Prima slujbă religioasă a fost oficiată, sâmbătă după amiaza, în capela Cetății de Scaun a Sucevei după peste 340 de ani, fiind pomeniți cei 72 de domnitori ai Moldovei de la înființarea statului până la domnitorii fanarioți.

Potrivit istoricilor, cel mai probabil, slujbe în această capelă nu au mai fost oficiate după anul 1774, când Bucovina a fost preluată în administrarea Imperiului Habsburgic.

Slujba de pomenire a celor 72 de domnitori ai Moldovei a fost oficiată de preții Vasile Baltag, Gabriel Herea și Gheorghe Moroșanu, la care au asistat vizitatori ai Cetății de Scaun, dar și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu sau administratorul public al județului, Irina Vasilciuc.

Preotul Vasile Baltag a spus că această slujbă de pomenire este pentru cei care au pus aici „coroana Moldovei, pecetea Moldovei”, ca cei care au fost după ei să-și amintească cu cinste de ei, că cei care au întemeiat această țară au fost oameni cu credință.

„Este un moment în care, ca și creștin te gândești ce responsabilitate ai pentru cei care ți-au marcat istoria”, a spus preotul Vasile Baltag care a subliniat că această pomenire a fost făcută la inițiativa Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preotul Vasile Baltag consideră că această inițiativă trebuie aplaudată cu inima și cu sufletul și să fie pentru cinstirea marilor noștri domnitori.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că datoria noastră este „ să aducem un omagiu celor care au condus Moldova vreme de 361 de ani”, arătând că în cadrul slujbei au fost pomeniți 72 de domnitori care au domnit în Moldova timp de 361 de ani, până la domniile fanariote.

Flutur a mulțumit IPS Pimen și preoților prezenți pentru această slujbă de pomenire a domnilor Moldovei care a fost oficiată în capela Cetății de Scaun a Sucevei unde nu s-a mai slujit de câteva sute de ani.

El a spus că Programul Ștefanian inaugurat în acest an de Consiliul Județean Suceava este realizat în memoria domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar duminică va fi oficiată o slujbă în biserica din Muzeul Satului, iar după amiaza, în Cetatea de Scaun vor fi primite delegațiile ctitoriilor lui Ștefan cel Mare.

„Sunt bucuros că au confirmat prezența din zone grele, Cetatea Albă, Hotin, Soroca”, a spus Flutur care a menționat că vor veni reprezentanți și din Ardeal, de la Ciceu și Cetatea de Baltă.

Flutur a spus că se va discuta mult despre perioada ștefaniană.

„Am socotit că în acest interval, Sânzienele, cu sărbătoarea Sucevei și până în 2 iulie, va trebui să facem manifestări legate de Ștefan cel Mare. Dacă astăzi au fost zeci de mii de pelerini în centrul Sucevei, asta înseamnă că această zonă este binecuvântată de Dumnezeu, iar oamenii vin aici ca să se roage, să se încarce”, a conchis Gheorghe Flutur.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de