Pralong(Administrația Prezidențială): Înainte de 2015 abordarea statului față de diaspora era de plângere a plecării atâtor români. Acum abordarea președintelui Iohannis este alta


Intră acum și în grupul de

Consilierul de stat Sandra Prlalong, care a reprezentat Administrația Prezidențială la deschiderea Lunii Diasporei de la Suceava a transmis salutul președintelui Klaus Iohannis arătând că pentru acesta relația cu diaspora este una specială și a dat un imbold nou abordării pe care o are statul român față de diaspora.

Ea a spus că înainte de 2015 abordarea statului era de plângere a pierderii pe care o reprezintă plecarea atâtor români.

”Președintele Iohannis a venit cu o abordare nouă care cumva deschide o nouă eră în maniera în care statul se raportează la diaspora. Este păcat că atâția oameni valoroși să nu-și găsească locul în România, dar este, deopotrivă, ca orice medalie, care are două fețe, este deopotrivă un atu al României pentru că cei peste 3,5 milioane de milioane de români, unii spun chiar patru, nu sunt doar ambasadori ai culturii și ai identității românești, dar sunt extrem de valoroși în a aduce România cu ei acolo unde trăiesc, dar și de aduce străinătatea prin contactele lor și prin carnetele de adrese, prin îndeletnicirile pe care le au în contact cu România. Este un mare câștig, pe de o parte, să avem o diaspora activă și cât mai implicată în afacerile cetății și cât mai activă în a promova România în străinătate și a aduce investitori și turiști și prieteni în România”, a spus Pralong.

Această schimbare de optică a catalizat o cu totul altă abordare.

„Diaspora este un capital extraordinar pentru România. Este un capital prin competențele, expertiza pe care o au românii din diaspora și prin deprinderile pe care le pot aduce și prin contactele lor în străinătate”,a  spus Pralong.

Ea a dat exemplul Irlandei care are povești de succes în urma implicării diasporei iralndeze în a provova investițiile în Irlanda.

Pralong a explicat că diaspora e un capital extraordinar pentru dezvoltarea României și nu trebuie considerată ca fiind un factor doar de adus bani în țară sau voturi.

„Statul trebuie să fie în serviciul diasporei și nu să aștepte să dea diaspora fonduri sau voturi ci să acorde atenție diasporei”, a mai spus consilierul de stat.


Intră acum și în grupul de